Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Od projektne ideje do izvedbe projekta

V občini Duplek smo skupaj z Razvojno agencijo Slovenske gorice in Društvom Las Ovtar Slovenskih goric izvedli delavnico na temo kako pripraviti dobro projektno idejo, da bo uvrščena v Strategijo lokalnega razvoja. Prisotni so se seznanili s pastmi, prednostmi in napotki, kateri projektni predlogi bodo, glede na usmeritve v obdobju 2014-2020, imeli možnosti sofinanciranja iz evropskih skladov.

Uvodoma je župan občine Duplek, Mitja Horvat povedal, da je pri prijavah projektnih predlogov preko lokalnih akcijskih skupin pomembno, da gre za pristop "od spodaj navzgor" , kar pomeni da imajo posamezniki, društva in drugi možnosti, da uresničijo svoje ideje. Občina ima veliko potenacialov za razvoj turizma in razvoj podeželja in škoda bi bilo, da tega ne bi izkoristili. Želja občine je, da se uredi območje gradu Vurberk, pri čemer bi dali poudarek na povezovanju z zgodovino Herbersteinov, ureditev območja gramoznice, sprehajalne in kolesarske poti ob visokovodnem nasipu, ureditev kmečke tržnice in s tem spodbujanje lokalne samosamooskrbe, povezovanje rancarije in splavarjenja,... 

Predstavniki LAS Ovtar so skupaj s predsednikom društva za razvoj podeželja LAS Ovtar, Andrejem Kocbekom in direktorico Razvojne agencije Slovenske gorice, med drugim predstavili osnovna področja, za katere se lahko namenijo evropska sredstva so:
1. ustvarjanje delovnih mest,
2. razvoj osnovnih storitev,
3. varstvo okolja in ohranjanje narave ter
4. večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

Izpostavljeno je bilo predvsem vprašanje vstopanja v lokalno akcijsko skupino in upravičenost stroškov ter financiranje projekta, predstavljene so bile konkretne ideje, ki jih je mogoče vključiti v posamezno področje in prisotni so ob pomoči predstavnic LAS-a izpolnili obrazec projektne ideje, s čimer so dobili vpogled, kako zasnovati idejo, tako da bo lahko vključena v Strategijo lokalnega razvoja in kasneje tudi imela možnost prijave na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev. 

Za vsa vprašanje povezana s pripravo projektne ideje smo vam na voljo tako v občinski upravi (Jasmina Biškup Purič, jasmina.puric@duplek.si, 02 684 09 14) ali v LAS OVtar Slovenskih goric (info@lasovtar.si, 051 660 865, 059 128 773).

Rok za oddajo projektnih idej je do 20.11.2015.




Oglejte si tudi