Mojaobčina.si

POTEP PO SVETI TROJICI

 

Ivan Cankar je zapisal : »NA HOLMU SE SVETI SVETA TROJICA, JE KOD BELA NEVESTA«. Napovedovala se je vroča nedelja in jaz sem si zaželela v jutranjih urah,da grem na Trojico. Šla sem zaradi jesenskih ciklam, ki v mesecu avgustu tako lepo cvetijo. Grem po moji izbrani stezici, ki že vsa leta hodim, še iz otroških let in opazujem te lepe rožice. Naznanjajo bližnjo jesen. Nobene nisem utrgala, naj rastejo in krasijo naravo. Včasih smo jim rekli »korčki«.

Ustavila sem se tudi pri starem zajetju vode. Vodovod je bil zgrajen 1904, ko je županoval Gabrijel Jelovšek. Ko smo bili še otroci, smo vedno prisluškovali kako buči voda. Ušesa smo naslonili na železna vrata in slišali strašno šumenje vode. Strah nas je bilo. Tudi danes sem prisluhnila, ura je bila 9,00 in ravno takrat se je notri vklopila neka črpalka.

V bližini stoji spomenik padlim in pogrešanim v prvi svetovni vojni 1914-1918. Počastila sem z eno minuto molka. Zaslužijo si to spoštovanje. Ni dolgo kar so odkrili ta spomenik. Pristopila sem tudi h kamnu kjer piše: »Ivanu Grudnu-olepševalno društvo 1907 , svojemu neumornemu članu«. 

Obiskovalec ima kaj videti, samo opazovati je treba. Šla sem tudi do kapelice Sv. Antona, ki je lepo urejana, okolico krasijo lepe poletne cvetlice. Klopca je za počitek mimoidočih.

Pot sem nadaljevala in prišla do ograjenega prostora, kjer vadijo in jahajo konje. Tudi kozo Lizo sem videla in lastnik je lepo napisal na letak , naj jo obiskovalci ne vznemirjajo, naj jo ne hranijo in podobno. Ta letak je pritrjen na električnem pastirju. Tako lepo in prisrčno je napisano, da sem se kar malo nasmejala. Lizo sem tudi poslikala. Prijazna živalca, vajena ljudi.

Nato je pripeljal neki osebni avto in prijazen voznik me je vprašal kako se pride do cerkve. Ni mi všeč, ker se z avti vozijo gor. Pokazala sem mu pot in tudi jaz sem bila namenjena proti cerkvi. Spraševal me je o Sv. Trojici, zanimal ga je stari vodovod, stara železniška proga, ki je vodila do Vrhnike. Na mobilniku je imel črno belo, staro fotografijo cerkve Sv. Trojice. Nekaj je raziskoval. Povabila sem ga, da si mora ogledati Star malen in Planino v naši občini.  Zahvalil se mi je, rekel, da sem mu veliko povedala in pomagala, ter,da si bo vse to ogledal. 

Postajalo je vroče in namenila sem se proti domu. Pot sem ubrala po Cankarjevem klancu in se ustavila v slaščičarni na kavici in sladoledu. 

Prijetno dopoldne sem preživela.

 

Šurca  Fani

 

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 4 min
Primerno za: Vse
Cena: od 48€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi