Mojaobčina.si

Naše lipe

V junijski številki Našega časopisa sem pozvala občane, da mi posredujejo fotografije lip, ki si po njihovem mnenju zaslužijo posebno pozornost. Spomnimo, takrat smo si že ogledali fotografije treh lip; lipo v Stranski vasi, grajsko lipo v Polhovem Gradcu ter lipo v Srednjem Vrhu. Bralci so nato posredovali kar nekaj slik najlepših občinskih lip oziroma so me opozorili na to, kje se nahajajo. V nadaljevanju predstavljamo njihov izbor.

Ena izmed mogočnih lip se nahaja pri Smuk v Stranski vasi na Utik. Obseg te cvetoče lipe, katere starost je že presegla 200 let, naj bi po besedah bralke na višini 1 m znašal kar 360 cm. Mimogrede, najstarejša lipa v Sloveniji, ki se po domačiji, kjer je bila zasajena, imenuje Najevska lipa, naj bi štela več kot 700 let, nahaja pa se v bližini Črne na Koroškem.

Nedaleč stran v Stranski vasi, natančneje pri Jurjevc, se nahaja še ena lipa. Lastnik zanjo pravi, da šteje že 100 let.

Ko zapustimo Stransko vas ter se odpravimo proti Polhograjskim dolomitom, lahko obiščemo lipi, ki sta le redko osamljeni. Dve lipi se namreč nahajata pod vrhom Polhograjske gore, pri domačiji Logar. Kdaj ste ju nazadnje videli v živo?

Če pot nadaljujemo še naprej proti Črnemu Vrhu, nas pelje do vasi Rovt. Na naslovu Rovt 11 je zrasla naslednja lipa. Zasajena je bila leta 1991 ob razglasitvi neodvisnosti Republike Slovenije. Poglejte si, kako po 29 letih izgleda na dvorišču družine Buh.

Lipa je v preteklosti označevala prostor, kjer so se vaščani srečali in družili, zato jih še danes najpogosteje najdemo ob cerkvah, gradovih in vaških središčih. Nič drugače ni v občini Dobrova - Polhov Gradec; lipa raste pri črnovrškem pokopališču in pa tudi pri cerkvi Sv. Andreja na Planini nad Horjulom. Lipa na Planini jih šteje slabih 210 let, kot je zapisano v delu Zgodovina Planine do leta 1967. 

To nikakor ni izčrpen seznam, pa vendar služi svojemu namenu – opozarja na naravne danosti našega okolja in spodbuja, da se večkrat ozremo okoli sebe. Lipa očitno ni le simbol slovenstva, temveč tudi pomemben simbol naše občine, ki je hkrati tudi dragocena vez s preteklostjo.

 

Lucija Rus

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 37 min
Primerno za: Vse
Cena: od 45€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi