Mojaobčina.si
4848

DESTINACIJA MIREN KRAS PONOVNO MED TOP 100 NAJBOLJ TRAJNOSTNIH DESTINACIJ NA SVETU V LETU 2020

Primerno za: Vse

V sklopu prireditve Global Green Destinations Days (GGDD), se je letos že šestič zapored odvil natečaj Top Sustainable Destinations (najbolj trajnostnih destinacij na svetu). Zaradi aktualnih razmer, povezanih z virusom Covid-19, bo zaključna prireditev tokrat prvič potekla on-line med 6. in 9. oktobrom 2020.

 

Cilj natečaja je izpostavitev primerov dobrih zelenih praks, ki jih izvajajo destinacije po vsem svetu, z namenom spodbujanja deležnikov v turizmu k aktivnemu trajnostnemu razvoju. Z objavo letnega seznama in izmenjavo dobrih prask, ki so vsaka zase zgodba o uspehu z vidika upravljanja destinacij, pobudniki natečaja nagrajujejo korake na področju trajnostnega in do okolja odgovornega ravnanja, ki dela destinacije vse bolj privlačne za ozaveščene obiskovalce.

Letošnje teme natečaja so bile:

  • Zmanjševanje vpliva na podnebje
  • Upravljanje obiska turistov
  • Projekti podpore doseganju trajnostnih ciljev
  • Krepitev spoštovanja kulturne dediščine
  • Preseganje dejavnikov odvisnosti turizma
  • Redefiniranje turističnega uspeha

 

Komisija strokovnjakov iz ekipe Sustainable Top 100, ki jo sestavljajo predstavniki partnerskih držav ter zelenih koordinatorjev organizacije Green Destinations, je imela letos težko nalogo pri ocenjevanju vseh prijavljenih zelenih projektov. Velik poudarek pri ocenjevanju in nominaciji najboljših, so namenili kvaliteti, učinkovitosti ter možnosti prenosa dobre prakse na ostale destinacije.

 

Miren Kras se je letos potegoval za naziv Sustainable Top 100 z dvema primeroma zelenih praks, ki smo ju prijavili na peti sklop natečaja:

  • Drevo za Cerje (trajnostni pristop k pogozdovanju z vključevanjem strokovne in laične javnosti, kot primer uspešnega spopadanja s posledicami požara, ki je leta 2019 opustošil območje Cerja)
  • Intinity Monument Bliss (primer razvoja novega, »po-Covid« doživetja, ki v turistični produkt vključuje prakso čuječnosti in pomeni inovativen pristop k interpretaciji vsebin turistične znamenitosti Pomnika miru na Cerju)

Projekt Drevo za Cerje je bil letos izbran kot primer ene najboljših zelenih praks na svetu in bo predstavljen v sklopu on-line prireditve Global Green Destination Days (GGDD) v četrtek, 8.10.2020 ob 14:00 uri na https://greendestinations.org/events/ggdd20-home/ 

 

Vabljeni, da prisluhnete predstavitvi, v okviru katere bo našo dobro prakso svetovni javnosti predstavila Anja Sedevčič Lasič , svetovalka za turizem in kulturo v Turizmu Miren-Kostanjevica.

 

Veseli nas, da je  Miren Kras že drugič zapored uvrščen med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. 

Priznanje pomeni potrditev, da gredo naši koraki na področju turizma v pravo smer, v smer trajnostnega in okolju prijaznega razvoja. Upamo, da bomo s primerom Drevo za Cerje ponudili uporabne odgovore številnim destinacijam po svetu, ki se spopadajo s podobnimi izzivi. Biti del skupnosti Green destination za nas pomeni čast in odgovornost, da poslanstvo ohranjanja zdravega planeta in kreiranja lepše ter bolj varne prihodnosti za naše potomce, enako dosledno opravljamo tudi v prihodnje. Pokrovitelji in partnerji tekmovanja Sustainable Top 100 so: Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia in GLP Films.

 

Seznam najbolj trajnostnih destinacij na svetu za leto 2020 je na voljo na uradni strani Green Destinations (https://greendestinations.org/sustainabletop100/)

 

Lep pozdrav,

Ekipa Turizma Miren – Kostanjevica

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi