Mojaobčina.si

Šentanski rudnik

Primerno za: Družine
Cena: od 6,50€
Kontakt: T: 04 59 71 536 / 051 627 057 E: informacije@trzic.si
Šentanski rudnik živega srebra se nahaja 9 kilometrov severno od Tržiča, pri zaselku Lajb, ob cesti, ki ob potoku Mošenik vodi proti Ljubelju.

Pri zaselku Lajb je pod površjem jugovzhodnega pobočja Begunjščice skrit petkilometrski, v celoti ohranjen jamski sistem nekdanjega rudnika živega srebra.

Rudarji so kopali v strmih odprtih odkopih na sedmih obzorjih, pet jih je bilo med seboj povezanih s 150 metrov dolgim slepim jaškom. Celoten jamski sistem je dolg 5 kilometrov in je povsem ohranjen, ob Potočnikovem grabnu pa so vidni tudi ostanki jaškastih žgalnih peči.

V rudniku živi tudi škrat Šentanček. Odkar so od tu odšli rudarji, mu je kar malo dolgčas. Škratje dobro vedo, da bi jih vsi radi videli, vendar se ne pokaže kar vsakomur. Če ga želimo videti, moramo biti zelo iznajdljivi …

Z lokalnim vodnikom, ki vam bo prestavil zgodovino rudarjenja, današnje življenje v rudniku ter nastanek kraških pojavov, se boste sprehodili po delu Antonovega rova na petem obzorju.

Ogled možen le po predhodni najavi s turističnim vodnikom v TPIC Tržič. 

V juliju in avgustu pa se vsak petek ob 12.20 lahko udeležite brezplačnega vodenja. Zbirno mesto je na Lajbu (pri nekdanjem hotelu Gora). 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi