Mojaobčina.si
8141

Slovenski gostje ponovno odkrivajo Bled

Primerno za: Vse

Bled je bil v preteklih letih znan po tem, da so ga za svoj dopust izbirali predvsem gostje iz tujine, za Slovence pa je Bled predstavljal bolj ali manj destinacijo za enodnevne obiske. Zdravstvena kriza pa je prinesla številne spremembe, tudi v strukturi gostov na Bledu.

 

Turistični delavci na Bledu z veseljem ugotavljajo, da slovenski gostje Bled odkrivajo na novo, predvsem pa včasih niti ne vedo, kaj vse se na Bledu da početi. Blejski grad, eden najpomembnejših in tudi najbolj obiskanih kulturnih spomenikov v Sloveniji,  ima po desetletju obnov poleg izjemnega razgleda pokazati še marsikaj. Na gradu lahko spoznate Lambergarje, staro viteško družino, obiščete tiskarno Primoža Trubarja, ki je na svojem begu v Nemčijo dejansko prespal na gradu, svoje prostore ima grajska vinska klet pa še bi lahko naštevali. Kot dodatna ugodnost za obiskovalce v letošnjem letu je tudi brezplačno parkirišče ob vznožju grajskega hriba.  

 

Poleg obiska gradu in otoka je na voljo še vrsta dejavnosti in aktivnosti, od kopanja v Grajskem kopališču, do vožnje s kočijo, sprehodov okoli jezera, obiska Straže, ki ponuja vrsto adrenalinskih in športnih doživetij, do vožnje z eno najdaljših jeklenic v Evropi. Urejene pohodniške poti vabijo na blejske osamelce in naprej proti Pokljuki, Bled pa je tudi del daljinske poti Juliana trail. 

  

Posebej poudarjamo, da Bled v teh dneh nudi točno tako podobo, zaradi katere so v prejšnjih letih tuji gostje množično prihajali na Bled in tu preživeli nekajdnevni dopust. Vseprevečkrat Slovenci menijo, da so podoba Bleda le zastoji na cestah in polne poti okoli jezera, pa temu ni tako. Zanimive so namreč zgodbe gostov, ki jih spremljajo na Turizmu Bled.

»Ob razstavi Podoba raja na Jezerski promenadi imamo vsako sredo tudi vodenje kustosov Narodnega muzeja. Eno izmed kustosinj, ki prej že leta ni bila na Bledu, je letošnja podoba Bleda tako navdušila, da se je odločila in nekaj dni dopusta preživela pri nas«, je povedala Diana Šebat s Turizma Bled.

 

Tudi prireditve letos potekajo drugače kot v preteklih letih, ob koncih tedna se namreč na Jezerski promenadi brez vnaprejšnje napovedi zgodijo spontani poulični nastopi različnih kulturnih skupin iz vse Slovenije. »Brez pretiravanja lahko rečemo, da so na Bledom prav vsi, brez izjeme, navdušeni,« pravi Diana Šebat. 

 

Vse to potrjujejo tudi številke o nočitvah. Blejski hoteli (tisti, ki so odprti, to pa je večina), so v teh dneh zasedeni od 80% naprej, prav tako so dobro zasedeni tudi oba glampinga in kamp, zadovoljni so ponudniki storitev in dejavnosti na prostem, pa tudi zasebni oddajalci sob. 

 

Približno polovico je slovenskih gostov, sledijo jim Nemci, Nizozemci, Avstrijci, Madžari, Italijani.  Kot že vse od koronakrize na Bledu opažamo, da gostje večino rezervacij opravijo  tik pred samim obiskom. 

 

Kartica gosta Julijske Alpe: Bled  je letos postala prava uspešnica, saj je Turizem Bled do 31. julija izdal kar 3.465 kartic. Na kartici, ki jo lahko prejme vsak gost, ki na Bledu noči vsaj dvakrat, so številne ugodnosti različnih ponudnikov, od gastronomskih, kulturnih, do izletov in aktivnosti na prostem.  

 

Napovedi za jesen so nehvaležne, vse bo odvisno od zdravstvene situacije pri nas in v sosednjih državah, pri domačih gostih pa bo veliko vlogo igralo tudi vreme.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi