Mojaobčina.si
5223

Jahanje po bohinjskih planinah

Poldnevni izlet na planine Uskovnica, Praprotnica in Zajamniki. Doživetje s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj.

Izlet se začne na Ranču Mrcina, od koder se po cesti vzpnemo na planino Uskovnica. Na poti do planine doživimo razgled na spodnje bohinjske hribe in dolino. Ko prijahamo na Uskovnico, imamo prvi krajši postanek, namenjen počitku, za konje in jahače, ki v tem času od vodnika izvedo več o življenju v bohinjskih planinah. Ko se konji napijejo vode, nadaljujemo pot do planine Praprotnica. Če jahači želijo, lahko v koči kaj popijejo ali pojedo. Krajši okrepčilni postanek pa je možen tudi na planini Praprotnica.

Pot nadaljujemo do planine Zajamniki, kjer imamo daljši postanek, 45 minut. Namenjen je konjem, da se odpočijejo in napasejo trave, jahači pa se lahko v tem času naužijejo lepih razgledov. Ta je čas za počitek, kratek ogled planine ali pa, da prisluhnemo vodniku, ki se rad razgovori o planinah, planšarstvu in vsem, kar je zanimivega v bohinjskem okolju. Pogovor včasih nanese na hribe, pohodniške ture, konje in zanimivosti iz življenja z njimi, morda tudi na reševalne akcije. Robi, ki vas bo spremljal na poti, je namreč član Gorske reševalne službe Bohinj. Prav tako je zanimiva tudi zgodovina bohinjskega življenja v planinah, kjer do danes planšarstvo še ni zamrlo. Zajamniki imajo tudi svojo hudomušno zgodbo o tem, kako so jo Srenjani  prav poceni prodali. Češnjani so jo, zaradi težav z vodo na planini, kupili za zgolj dva hleba sira.

Iz Zajamnikov sestopimo peš na Podjelje, kjer ponovno zajahamo konje; jahamo do Jereke, zavijemo v Češnjico in se pod Senožetmi vrnemo nazaj. Tukaj, če je želja, lahko zavijemo tudi na Senožeta. Iz Podjelj je možno nadaljevati pot preko za marsikoga skrite in neznane planote Poljana, kjer se poleti pasejo krave; tu se nam odpre lep pogled na jezero.

PREGLED DOŽIVETJA “JAHANJE PO BOHINJSKIH PLANINAH”

  • trajanje izleta: 5 ur
  • teren: pretežno makadam in utrjene gozdne površine
  • izhodišče: Ranč Mrcina, Studor
  • potrebna je predhodna najava
  • po dogovoru in z doplačilom je možno turo obogatiti s pokušino planšarskih dobrot

KONTAKT:

Studor v Bohinju (center vasi)
GSM: 041 790 297 (Robi)
Mail: info@ranc-mrcina.com
Web: www.ranc-mrcina.com

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 20 min
Primerno za: Vse
Cena: od 59€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi