Mojaobčina.si

Hotel Ribno in Dirka po Franciji

Primerno za: Vse

Hotel Ribno je prvi »zero waste« hotel v Sloveniji, nadgradnja tega pa je usmeritev hotela v kolesarski turizem. Trajnostna usmeritev, razvoj kolesarskega in pohodniškega turizma je na sploh strateška usmeritev celotne destinacije Bled, ki jo že riše na zemljevid sveta kot eno najbolj zelenih turističnih destinacij na svetu. Bled je namreč zlata destinacija zelene sheme slovenskega turizma, izrazito usmerjena v trajnostni razvoj. 

Hotel Ribno v letošnjem poletju izstopa še toliko bolj, saj so se odločili, da v času Dirke po Franciji lahko v neposrednem prenosu tekmovanja na RTV Slovenija gledalci sodelujejo v nagradni igri hotela.

 

Od trenutka, ko je hotel stopil v »zero waste« shemo pa do specializacije za kolesarstvo, pot ni bila dolga, pravi lastnik Matija Blažič. »Odločitev niti ni bila težka, saj smo iskali posebno tržno nišo in jo v kolesarstvu tudi našli! Specializirali smo se za cestno in gorsko kolesarstvo, veliko pa nudimo tudi pohodnikom,« pojasnjuje.

Letošnja Dirka po Franciji je zaradi izjemnih slovenskih uspehov še toliko bolj gledana kot prejšnja leta.  »Vsa leta, od kar gledam Dirko po Franciji, se sprašujem, zakaj nihče ne izkoristi možnosti in ponudi zares dobro nagrado, ne samo majice in šale in podobno. Odločili sem se, da bomo sodelovali, posneli smo video, se dogovorili za potek in zdaj stvar teče,« razlaga Matija Blažič. 

 

Hotel Ribno je tudi član Gospodarsko interesnega združenja Pohodništvo in kolesarjenje, tudi prihajajoče investicije, ki se bodo začela novembra, ko bodo hotel zaprli, bodo usmerjenje v tovrstno infrastrukturo. 

»Gostje, ki pridejo k nam prvič, so navdušeni. Izkoristili smo dejstvo, da smo nekoliko oddaljeni od centra Bled, imamo podobo alpskega hotela, vse, kar je pri nas iz lesa, smo naredili sami, kar se tudi vidi«, pravi Matija Blažič. Povsem jasno je, da je prihodnost blejskega turizma prav v trajnostnem razvoju, kamor seveda sodi tudi mehka mobilnost. Kolesarska povezava med Bledom in Bohinjem, ki jo vsi tako težko pričakujemo, je zato po mnenju Blažiča še bolj pomembna od južne razbremenilne ceste. »Kranjska Gora je v trenutku, ko je bila zgrajena kolesarska steza od Martuljka do Trbiža, dobila popolnoma nov status«, pravi. Veliko turističnih produktov se potem lahko veže neposredno na kolesarsko stezo. 

 

Kolesarska povezava Bled – Bohinj je na regijski ravni, torej na Gorenjskem, prepoznana kot najpomembnejši projekt. Župani so zato pozvali državo, naj izgradnjo nadaljuje. Občini Bled in Bohinj sta namreč storili vse, kar sta lahko, da bi Republika Slovenija lahko projekt pripeljala do konca. Kot je znano mora biti gradnja zaradi evropskih sredstev zaključena v letu 2023. 

 

Inovativni pristop k turizmu kot gospodarski panogi in iskanje tržnih niš se Hotelu Ribno torej obrestuje. »V šali večkrat rečem, da ima blejski turizem tri probleme, to pa so grad, otok in jezero. Ti trije blejski atributi so zaradi svoje izjemnosti marsikaterega akterja v turizmu uspavali, saj je bilo nekdaj dovolj, da si imel hotel ob jezeru, pa je že vse tekalo samo od sebe«, pravi Blažič. Nove ideje in predvsem trajnost so tudi za Bled, ki je letos po dolgih letih zaradi korone ponovno izkusil, kaj pomenijo individualni gostje, izziv in edina možna pot v prihodnosti. Tudi ali predvsem zaradi varovanja, ohranjanja in razvoja naravne in kulturne dediščine. Po drugi strani pa so seveda gostje, ki si Bled izberejo le kot eno izmed točk na svojem potovanju po Evropi, ravno tako zelo dragoceni, saj si točki kot sta Blejski grad in Blejski otok tako obsežnih investicij, kot sta jih izpeljali v preteklih letih, brez njih ne bi mogli privoščiti. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi