Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Prekolesarimo svet

Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Nacionalni inštitut za javno zdravje, UP Inštitut Andrej Marušič Slovenski center za raziskovanje samomora in Slovensko združenje za preprečevanje samomora v Sloveniji ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora že drugo leto zapored organizirajo akcijo Prekolesarimo svet. Aktivnost simbolizira povezanost celotnega sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora. Kolesarjenju med 10. avgustom in 10. septembrom (svetovni dan preprečevanja samomora) se lahko pridruži vsakdo, sešteli pa bodo prevožene kilometre z vsega sveta.

 

Pobudnik aktivnosti je vnovič Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Organizacija si je zadala izziv, da bi udeleženci z vsega sveta tudi letos z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Lanskoletna akcija je bila zelo odmevna, cilj pa presežen za štirikrat, saj so udeleženci prekolesarili 196.282 kilometrov, od tega kar 40.000 v Sloveniji. Organizatorji v Sloveniji letos tako ponovno vabijo na kolo - simbolično bodo ponovno zavrteli pedala v prizadevanjih za ohranjanje življenj. Udeleženci kolesarjenja (udeležba je brezplačna) bodo tudi letos ob koncu akcije prejeli potrdilo o sodelovanju. Informacije o akciji so na voljo na spletnih straneh organizatorjev - logotip s kolesom: www.ozara.org, www.nijz.si, www.zivziv.si, www.posvet.org.

V Sloveniji letošnja aktivnost poteka pod pokroviteljstvom Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014.

 

 

Geslo ob svetovnem dnevu poudarja povezanost

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi. Po nekaterih ocenah je ta številka še višja, saj zaradi stigme, ki je povezana s samomorom, prihaja tudi do prikrivanja smrti, ki so posledica samomora. Od leta 2003 obeležujemo 10. september kot svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnje geslo Preprečevanje samomora: Podajmo roko - rešimo življenje nas spodbuja k razmišljanju o tem, kakšno vlogo ima nudenje pomoči in podpore pri preprečevanju samomora. Geslo poudarja, da lahko dosežemo pozitiven učinek in spremembo, če ogroženim posameznikom pokažemo, da nas zanje skrbi in da nam ni vseeno. Vprašamo jih lahko po njihovem počutju in prisluhnemo njihovim zgodbam. Kot je znano, osamljenost poveča tveganje za samomor, trdne in pristne vezi med ljudmi pa lahko delujejo varovalno. Pomoč in pozornost sta pomembni tudi za tiste, ki so svoje bližnje izgubili zaradi samomora. Biti tam za nekoga, ki je v stiski, biti z njim in ob njem lahko reši življenje ali olajša stisko. Nenazadnje geslo opozarja tudi na pomen sodelovanja med vsemi organizacijami, sektorji, strokovnimi službami in posamezniki, ki se ukvarjajo s preprečevanjem samomora.

 

 

Oglejte si tudi