Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

POHOD SPOZNAJMO DOLENJSKO 21.2.2017 Otočec z okolico

TORKOVI  POHODI  »SPOZNAJMO DOLENJSKO(klikni)«

Člani našega društva smo se  tretji torek v mesecu februarju udeležili pohoda  v organizaciji DU Otočec v sklopu projekta Spoznajmo Dolenjsko, h kateremu je pristopilo že sedemnajst društev.

Zbrali smo se na Otočcu, pri gasilskem domu, udeležba je bila množična z natanko 205 pohodniki, iz našega društva 18 ljubiteljev hoje in druženja. Društvo organizator se je izkazalo v vseh pogledih….Že na začetku pohoda z dobrodošlico.Pot nas je iz Otočca, preko Krke, po gozdni poti vodila do Gradu Otočec, po cesti do Struge,kjer je grad in golf igrišče. Vrnili smo se do Grada Otočec . Društvo organizator nas je seznanilo s kulturno in naravno dediščino. Obnovili smo nekatere stvari, ki so nam ušle iz spomina….

Nekaj zanimivosti o obeh gradovih…

 GRAD OTOČEC je prvič omenjen v 13. stoletju, točneje leta 1252, ko so v njem prebivali vazali freisinških škofov, vitezi Otoški.Izumrli so v 15. stoletju, naslednji lastniki pa so bili iz vrst tirolske plemiške rodbine Villandres. Leta 1560 je grad v upravljanje prejel stotnik žumberaških uskokov, baron Ivan Lenkovič (poznejši general Vojne krajine). Leta 1629 je lastnik postal pl. Janez Sonce; o njem je Ivan Tavčar napisal povest. Sredi 18. stoletja je grad postal del posesti plemiške rodbine Schweiger-Lerchenfeld, od leta 1854 do konca 2. svetovne vojne pa je bil v lasti rodbine Margheri de Commadona.Med drugo svetovno vojno so partizani grad požgali in porušili, po vojni pa je bil nacionaliziran in obnovljen.

GRAD STRUGA Ime Struga verjetno izhaja še iz staroslovenske besede Ostrog, ki se je uporabljala za lesene obrambne stolpe. Prvotni dvor je omenjen leta 1447 in 1449, ko ga je imel v fevdu Nikolaj Ringhut. Karel pl. Jurič, zakupnik gradu Mehovo. Kot grad je bil objekt zgrajen po potresu leta 1511, baroni Juriči pa so ga imeli v lasti do leta 1822, ko ga je na dražbi kupil vitez Jožef Jelovšek pl. Fichtenau. Pred drugo svetovno vojno je bila lastnica graščakinja Antonija Fichtenau roj. Hutter, po vojni pa je bil nacionaliziran. Stavbo in posestvo je dobila v upravljanje kmetijska zadruga Krka in provinciat nunskih sester Naše Gospe (Notre Dame). V gradu so bila od osemdesetih let 20. stoletja do leta 2008 stanovanja, leta 2008 pa se je začela obnova gradu. Danes je grad obnovljen, v njem pa je urejen živi muzej

Preko mostu , mimo tenis igrišč, smo prišli do kmetije Pleško, kjer je sledil daljši postanek z malico iz nahrbtnika, pijačo, slaščicami domačinov in lastnikov kmetije. Poklepetali smo, se nasmejali, in nabrali energijo za povratek na začetek pohoda. Srečali smo stare in spoznali nove prijatelje.

Sledila je še dobra kavica in dobre volje nam ni manjkalo. Vidimo se marca, na drugem koncu Dolenjske…..v  okolici Malega Slatnika.

Elica Pavlič

 

 

Oglejte si tudi