Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Čebelar na obisku

V nekaterih vrtcih in šolah občin Ivančna Gorica, Trebnje, Dolenjske Toplice in Žužemberk so te dni učne ure namenjene čebelarstvu, čebelarjem in seveda našim kranjskim čebelam.
Občina Ivančna Gorica, Čebelarska zveza Slovenije in Petra Peunik Okorn s.p. smo namreč pridobili finančna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Na javnem razpisu smo bili uspešni s projektom Štartaj kot čebelar, katerega namen je med drugim prenos znanja o čebelah in čebelarstvu med generacijami in ohranjanje ter oživljanje starih poklicev in obrti.

 

V sklopu projekta smo pripravili brezplačne delavnice Čebelar na obisku, ki jih bomo izvedli v 25 vrtčevskih skupinah oziroma razredih, za 500 otrok in učencev. Delavnice so bile sprva načrtovane v pomladnih mesecih, vendar nam jo je takrat korona poštno zagodla. Upamo, da nam jih bo uspelo izpeljati tokrat. Za nami je že osem uspešnih delavnic, nad katerimi so navdušeni tako otroci, kot strokovni delavci.

 

Prvi del delavnic je namenjen spoznavanju življenja čebel, delu čebelarja in ohranjanju čebel. Otroci in učenci nato v drugem delu s pomočjo čebelarske opreme, čebeljih produktov in številnih didaktičnih pripomočkov, ki se skrivajo v čebelarskem končku, aktivno spoznavajo delo čebelarja, čebelje produkte, razvoj čebele, zgradbo čebele, nastanek medu in veliko drugega. Na koncu pa se posvetimo še panjskim končnicam, ki so pomemben del naše kulturne dediščine. Vsak udeleženec delavnice si nato poslika panjsko končnico, ki mu ostane za spomin. 

 

Kljub zelo neobičajnim razmeram, v katerih smo se znašli, me delavnice v vrtcih in šolah, ter neskončno otroško navdušenje nad čebelami spomnijo na to, da smo čebelarji na pravi poti. Naše trdo delo, ki ga vlagamo v čebele, napor, ki ga vlagamo v njihovo preživetje in skrb za boljši in bolj zdrav življenjski prostor, nas vodijo v boljši jutri. 

 

Projekt se bliža h koncu. Če vas zanima več, obiščite spletno stran www.cebelar.com.

 

Naj medi!

 

Petra Peunik Okorn

Oglejte si tudi