Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Posvet z društvi in srečanje obrtnikov in podjetnikov

V začetku leta se oziramo na opravljeno delo in zastavljamo načrte za novo. Kaj je bilo dobro opravljeno, kaj velja ohraniti, izboljšati, spremeniti ali postaviti na novo? Mesec januar je primeren  za pripravo novih načrtov, projektov in oblikovanje novih vizij. 

Ob aktivnostih pri pripravi proračunov za prihodnji dve leti smo na Občinski upravi organizirali posvet s predstavniki  društev ter srečanje obrtnikov in podjetnikov.  

Na posvetu s predstavniki društev, 12. januarja, je aktivno sodelovalo  22 društev. Uvodoma sta namen posveta predstavila župan in direktorica občinske uprave. Kaj so potrebe društev, želje in  težave, s katerimi se posamezno društvo sooča, sofinanciranje, možnosti sodelovanja, so bila vprašanja na katere smo skušali skupaj odgovoriti.

O društvih v občini in njihovem sofinanciranju je informacije podala svetovalka za gospodarstvo in družbene dejavnosti. V občini je registriranih 36 društev,  od tega jih je bilo v letu 2022 iz proračuna občine sofinanciranih 22. Občina Dolenjske Toplice društvene aktivnosti sofinancira preko štirih javnih razpisov:

1. Javni razpis za sofinanciranje društev na področju socialnih in humanitarnih ter ostalih dejavnosti

2. Javni razpis za sofinanciranje športnih programov in projektov

3. Javni razpis za sofinanciranje programov in projektov na področju kulture

4. Javni razpis za kmetijstvo, znotraj katerega se sofinancira dejavnost kmetijskih društev   

V preteklih letih so društva in izvajalci, ki delujejo na področju športa, kulture, kmetijstva, humanitarnih, socialnih in ostalih dejavnosti ter za namene promocijskih aktivnosti prejela 324.926,51 evrov.

Predvidoma se višina sredstev za sofinanciranje društev v prihodnjih letih bistveno ne bo spreminjala. Bodo pa razpisi objavljeni po sprejetju proračuna na Občinskem svetu. Vsi predstavniki društev so svojo dejavnost predstavili in izpostavili težave pri svojem delovanju. Te so povezane s prijavami  na razpise, načinom sofinanciranja, zagotavljanjem prostorskih pogojev (od legalizacije objektov, obnov, vzdrževanja, stroškov najemnin, …).

Vodja TIC-a  je društvom predstavila možnosti sodelovanja. Predstavljena sta bila dva uspešna LAS-ova projekta. Trenutno se oblikuje nova strategija LAS STIK.  Izpostavljeno je bilo, da je zelo dobro imeti že v naprej zastavljene projekte oz. vsaj težnje in želje. Že drugo leto bo namreč možno podati prijave na razpise. Sodelovanje je možno tudi na razpisu, kjer se bodo sofinancirali novi turistični produkti. Organizacija skupnih dogodkov in aktivnosti je v sodelovanju vedno uspešnejša.

Predstavljen je bil celoletni načrt izvedbe dogodkov, pri čemer so določeni že stalnica:  pustna povorka in pustovanje v mesecu februarju, velikonočna razstava, Poletje v Kočevskem rogu,  poletne prireditve,  Pozdrav poletju – dogodek s športnimi društvi v mesecu juniju, Topliška noč (21. in 22. julij), aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti ter Evropskega tedna športa v mesecu septembru, Topliško jabolko v mesecu oktobru, gledališko dogajanje od novembra do marca,  praznični december z obiskom dedka Mraza, žegnanje konj ter dogajanje na prazničnem trgu.

Izpostavljena je bila želja po sprotnem obveščanju TIC-a o dogodkih v posameznem društvu, da ne prihaja do podvajanj dogodkov na isti dan. TIC poskrbi za objave na FB, spletni strani, TV ekranu v KKC, prav tako ureja napovednik na zadnji notranji strani Vrelca. Vse pobude, želje naj društva sporočajo na  naslov  tic@dolenjske-toplice.si .    

Srečanje z obrtniki in podjetniki je potekalo 19. januarja. Nanj smo povabili tudi predstavnike Razvojnega centra in Obrtno podjetniške zbornice. V uvodnem nagovoru je župan predstavil aktivnosti za pripravo proračunov občine za prihodnji dve leti in projekte, ki se in se bodo v občini izvajali (novogradnja vrtca, gradnja varovanih stanovanj), ter so lahko zanimivi tudi za podjetnike. 

Iz proračuna občine se vsakoletno sofinancirajo podjetniški programi, ki jih vodi Razvojni center Novo mesto, na osnovi javnega razpisa Občine pa se sofinancirajo stroški ob samozaposlitvi in dodatni zaposlitvi.

Vodja TIC-a je predstavila možnosti in želje po sodelovanju predvsem na področju turizma in ostalih programov. Načrtuje se javni razpis za sofinanciranje novih turističnih produktov. Prisotne povabi k sodelovanju v programih in aktivnostih, ki se izvajajo v Sitarjevi hiši.  

Podjetniške programe: Garancijska shema, Subvencija obrestne mere, Spodbujanje inovativnih podjetniških predlogov in Laboratorij za tovarne prihodnosti, sta podrobneje prestavila sodelavca Razvojnega centra Novo mesto Livija Majerle in Aleksej Metelko. Zanimiva je bila predstavitev primerov sofinanciranih inovativnih predlogov, ki je prisotne spodbudila k razmišljanju, kako v lastnem podjetju zadostiti pogojem in se prijaviti na razpis.

Storitve Območno obrtne - podjetniške zbornice Novo mesto je predstavila direktorica Emilija Bratož. Prav tako možnosti sodelovanja podjetnikov na področju internacionalizacije (vstopna točka Be Readi Alps) ter prenosa lastništva podjetij. Razšli smo se z dogovor o sodelovanju tudi v bodoče.

 

Občinska uprava Občine Dolenjske Toplice

Fotografije: Mojca Žnidaršič

Oglejte si tudi