Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

10-letnica Rastoče knjige Dolenjske Toplice

V torek, 22. novembra 2022, smo v Občini Dolenjske Toplice praznovali 10-letnico projekta Rastoča knjiga. Najprej smo v Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah nadgradili centralno rastočo knjigo  s knjigo domačina Franca Kulovca Pomniki boja za svobodo. Knjigo so postavili v vitrino v avli akademik profesor doktor Boštjan Žekš, idejni oče rastoče knjige doktor Janez Gabrijelčič, župan domače občine Franc Vovk in avtor knjige. Gospa Helena Kulovec pa je prebrala krajši odlomek iz knjige Pomniki boja za svobodo.

Potem smo se odpeljali v Občice, kjer ena izmed krajevnih postavitev rastočih knjig v Občini Dolenjske Toplice. Tam je bila slavnostna prireditev, na kateri so sodelovali tako učenci osnovne šole, zaposleni oziroma aktivni prebivalci občine in upokojenci. Prisotne so nagovorili domači župan Franc Vovk, idejni oče rastoče knjige doktor Janez Gabrijelčič in ravnateljica domače šole in vrtca Andreja Koščak. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Društva Rastoča knjiga Slovenije akademik profesor doktor Boštjan Žekš, ki je poudaril, kako pomembna je razpršenost knjige po celi občini, ne le v centru Dolenjskih Toplic.

V nadaljevanju programa smo nadgradili tudi to krajevno postavitev rastoče knjige z enako knjigo kot centralno rastočo knjigo v Dolenjskih Toplicah. Avtorjeva žena pa je tu prebrala odlomek o Občicah iz knjige Pomniki boja za svobodo, katere avtor je njen mož Franc Kulovec.

Na koncu smo si obiskovalci še z veseljem ogledali muzej v obeh stavbah doma, ki hrani stare predmete Kočevarjev staroselcev, ki izumirajo in prav tako njihov jezik. V pritličju doma pa se nahaja velika knjižnica z gradivom Kočevarjev, ki je prav tako vredna ogleda in branja.

Na koncu želimo Rastoči knjigi vse dobro in uspešno razvojno pot v novem desetletju v Branju prijazni občini Dolenjske Toplice.

 

Marija Andrejčič

Oglejte si tudi