Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Vabilo na likovno razstavo likovne sekcije JUTRO

J U T R O

Likovna razstava del članov Društva upokojencev  Novo mesto, Likovne sekcije Jutro

 

Člani Likovne sekcije JUTRO, ki razstavljajo, so upokojenci, včlanjeni v Društvo upokojencev Novo mesto. Pričujočo razstavo so poimenovali JUTRO, saj je to tema in motiv razstavljenih slik in ime njihove likovne sekcije.

Upokojitev, ko prejšnja, službena kariera, pridobljena formalna izobrazba in strokovno poklicno znanje naenkrat postanejo nepomembni, je lahko za upokojence stresna. Mnogi se lahko počutijo odveč, odrinjeni na rob družbe, zapadajo v depresijo, lahko tudi v zdravju škodljive odvisnosti. Da bi bilo tretje življenjsko obdobje aktivno in  polno, kot je bilo obdobje pred upokojitvijo, je likovno ustvarjanje tisto, ki lahko da nov smisel življenja. Članom Likovne sekcije Jutro je dalo organizirano  likovno ustvarjanje  možnost za novo kariero, novo znanje in novo uveljavitev. Tokrat slikarsko.

Osvajanje likovnih tehnik, kritično likovno opazovanje, spoznavanje umetnosti in umetnostne zgodovine, člane osebnostno bogati. Pridobljeno ustvarjalno znanje in kreativno delovanje na področju likovne dejavnosti na njih deluje tudi terapevtsko. Dviguje jim samozavest in preprečuje depresijo, s tem pa posredno vpliva tako na duševno, kot tudi na telesno zdravje.

Likovna sekcija Jutro je bila pri Društvu upokojencev Novo mesto ustanovljena leta 2002, torej obstaja že 18 leto. V teh  letih, od ustanovitve do danes, so »Jutrovci« z individualnim in organiziranim teoretičnim izobraževanjem in s praktičnim ustvarjalnim delom pridobili za ljubiteljske slikarje solidno znanje. Izkušnje in znanje so pridobivali na likovnih delavnicah, z ogledi umetniških del v galerijah doma in v tujini, na ex-temporih, na slikarskih kolonijah, predvsem pa z  nenehnim delom. Svoja dela radi postavijo drugim na ogled.

Člani Likovne sekcije Jutro večinoma živijo v Novem mestu, metropoli Dolenjske, ali v njegovi prelepi okolici. So življenjsko in čustveno povezani z vedutami Novega mesta in Dolenjske. Večinoma ustvarjajo doma, pogosto v stanovanjih, nekateri pa imajo improvizirane ateljeje oziroma kar prave, delovne prostore. Pogosto se srečujejo in ustvarjajo v skupnih prostorih društva, ali pa na terenu. Motive iščejo predvsem v domačem okolju, nekateri pa segajo tudi po motivih iz drugih pokrajin in iz eksotičnih krajev. Na platnih v različnih likovnih tehnikah (akril, olje, akvarel, tempera, grafit, oglje, tuš) upodabljajo naravo – krajino, mrtvo naravo, pa tudi figuralika in portretiranje nekaterim nista tuja.

Od ustanovitve likovne sekcije so imeli najaktivnejši člani okoli 75 samostojnih razstav. Od leta 2005. do 2020, torej v zadnjih 15 letih, so organizirali in razstavljali na 68 svojih skupinskih razstavah. Ta razstava je letošnja 2 skupinska razstava. Bilo bi jih več, če nas ne bi v tem obdobju presenetila epidemija Covid-19 in odrejeniukrepi.

Najpomembnejši cilj članom Likovne sekcije je druženje, kreativno in aktivno preživljanje tretjega življenjskega obdobja, predvsem pa prijetno počutje v družbi s podobno čutečimi in mislečimi ljudmi. Redno, že 16 let,  sodelujejo z  DRUŠTVOM ZA NAPREDEK HRIBOVEC- RIHPOVEC iz Rihpovca pri Trebnjem, od leta 2016 z DRUŠTVOM MACHOVA DEDIŠČINA POD GORJANCI, z Mešanim pevskim zborom Društva upokojencev Novo mesto in Literarno sekcijo SNOVANJA Društva upokojencev Novo mesto.

Vizija Likovne sekcije Jutro v bodočnosti je dosegati čim višje likovne standarde svojih članov  in omogočati kvalitetne predstavitve njihovih likovnih del in njih, avtorjev samih.

Zahvaljujemo se Občini Dolenjske Toplice, da nam je omogočila razstavljati v prostorih Kulturno Kongresnega centra Dolenjske Toplice.

 

Dolenjske Toplice, 21. 8. 2020

Vodja LS Jutro 
Zdravko Červ

Oglejte si tudi