Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Pametni prodajalec jajc pri Pršinatovih

Na Kmetiji Pršina stopajo v korak s časom; nedavno so na svoje dvorišče postavili avtomat, ki kupce 24 ur dnevno oskrbi s svežimi jajci. Enostavno, hitro in varno.

Slovar slovenskega knjižnega jezika besede za avtomat, ki prodaja jajca, še ni osvojil, na spletu se zvečine uporablja 'jajcemat'. "Lahko bi mu rekli kar pametni prodajalec jajc, če imamo pametne telefone, pa naj bo pametni še ta avtomat," se nasmeji Aleš Pršina. Avtomat je na trgu iskal že dlje časa; cene takšnih izdelkov so precej visoke, od deset tisočakov in navzgor, tako da se računica glede na ceno proizvoda ni izšla. Za sprejemljivo ceno ga je končno našel na nedavnem radgonskem sejmu, zagledal ga je dobesedno tik pred zaprtjem. "Avtomati CM iz Celja so ga razstavljali. Zadevo smo pregledali, videli, da deluje in zdaj je tu. Domačini so se kar navadili k nam po jajca, dnevno imamo povprečno dvajset strank. Zvečine je vedno nekdo doma, a za tiste, ki se vendarle zaradi svojih obveznosti ne morejo držati delovnega časa, bo avtomat gotovo prav prišel. Sveža jajca so zdaj praktično na voljo 24 ur dnevno vsak dan." Avtomat sprejema po 5- in 10-evrske bankovce ter tudi kovance, preplačano ceno vrne. Deset jajc na kmetiji stane 1,5 evra. Postopek tudi za tiste stranke, ki niso vajene takšnih avtomatov, ni zahteven. "Prvo soboto, ko smo ga postavili, smo zjutraj opazili, da je manjkalo že deset zavitkov. Pa še nič nismo obveščali," je zadovoljen Pršina. Jajca se v avtomatu shranjujejo pri 15 stopinjah Celzija. Tudi v trgovinah že opažamo, da jih ne držijo več v hladilnikih. "Težava je v nenadnih temperaturnih spremembah. Jajca se ne smejo orositi, saj v tem primeru lahko pride do okužbe z morebitnim mikroorganizmom iz okolja. Zato so večji trgovci tudi umaknili jajca iz hladilnikov. Tudi doma ni potrebe, da bi jih shranjevali v hladilniku, dovolj je hladnejši prostor do 20 stopinj Celzija," svetuje nosilec dejavnosti na kmetiji.
Kmetija Pršina ima za zdaj kot osnovno dejavnost registrirano perutninarstvo, razmišljajo tudi o širitvah. V letu 2018 bodo obeležili 50 let, odkar se ukvarjajo s kokošmi. Trenutno sta na kmetiji zaposlena dva, poleg Aleša tudi njegova žena Patricija. "Za naprej so številne možnosti še odprte. Tudi najini otroci se izobražujejo v tej smeri, tako da dejavnost ne bo zamrla. No, upajmo, da ne bo," previdno pristavi mlajši Pršina, ki je previden vsaj toliko, kot je bil njegov predhodnik, ko je sam prevzemal posle. Na vprašanje, kako ata gleda na najnovejšo pridobitev, torej 'pametnega prodajalca', Aleš v smehu pove, da je bil sprva zadržan, ko so ga pripeljali, ni podal komentarja. "Ko je videl, da so se ga navadili prvi kupci, pa ga je, mislim, začel sprejemati."
V hlevu pri Pršinatovih je trenutno štiri tisoč kokoši, dnevno znesejo povprečno 3.600 jajc, ki jih nato razvozijo na območju Dolenjske in Bele krajine k približno 70 stalnim kupcem. Na kmetiji sami pridelajo vsa krmila za kokoši, v okolju, v kakršnem živali bivajo, strogo sledijo evropskim predpisom. "Pri nas imamo baterijsko rejo, kar pomeni, da so kokoši v kletkah normirane kvadrature. Za potrošnika so to gotovo najbolj varna jajca, saj žival poje le tisto, kar ji damo. Vse ostale reje, kjer so na tleh, pojedo tako svojega blata kot še česa drugega. Torej kar se tiče varnosti, so jajca baterijske reje gotovo najboljša." Po letu dni vse kokoši zamenjajo, žive jih prodajo naprej.

Oglejte si tudi