Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
1°C
SOB.
14°C
4°C
Oceni objavo

Žabja svatba 2021

Dvoživke so v Evropi in v Svetu med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami in so tudi v Sloveniji zakonodajno med najbolj varovanimi. Vse vrste dvoživk so zavarovane, njihovo izginjanje pa škodljivo za delovanje ekosistema na širši ravni, kar navsezadnje vpliva tudi na zdravje ljudi.

Do v Evropi že standardiziranih ukrepov je verjetno pri nas še dolga pot, zato moramo dvoživkam pri ohranjanju življenja pomagati ljudje z varovalnimi ograjami in s prenašanjem preko ceste. Prav take akcije pod motom »Pozor, žabe na cesti!« se dogajajo povsod v sosedstvu in tudi pri nas, zato vas prosimo za sodelovanje in pomoč

 Bukovniško jezero z okolico je za dvoživke med tremi najpomembnejšimi lokacijami na območju Krajinskega parka Goričko, kljub temu, da v okolici ni veliko prometa in da občina Dobrovnik že vrsto let poskrbi za delno zaporo ceste, pa je povoza žal veliko, saj en avto v nepravem času lahko povzroči smrt tudi več 100 dvoživk. 

 Pomlad in s tem žabja svatba je pred vrati, vabimo vas, da se udeležite spoznavnega večera z dvoživkami, ko jim bomo pomagali čez cesto.  Kdaj se bo največ dogajalo, je odvisno od vremenskih razmer, a takoj ko bodo nočne temperature okrog 5 °C ali več in bo dovolj vlažno bodo dvoživke krenile na pot.

 Več informacij o natančnem terminu in potrebni opremi lahko dobite pri Kristjanu Malačiču na 041 670 956 ali kristjan.malacic@goricko.info.

Dokumenti, priloge:


Oglejte si tudi