Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
3°C
JUTRI
2°C
1°C

Hiša rokodelstev

Hiša rokodelstev pod svojim okriljem združuje rokodelstvo, stalno etnografsko razstavo in trgovino. Ponudba hiše je zelo bogata in raznovrstna, primerna za različne ciljne skupine, tako za predšolske in šolske skupine, kot tudi za ostale obiskovalce, raziskovalce, radovedneže in ustvarjalce.

Etnografska zbirka

Naloga poznejših rodov je ohranjanje spomina na znamenite prednike.8

Madžarska samoupravna narodna skupnost je v Dobrovniku kupila hišo iz 19. stoletja, jo obnovila in v njej uredila etnografsko zbirko. Na ogled so predmeti, dokumenti, pohištvo, obleke, ki so jih darovali prebivalci Dobrovnika. Etnografska zbirka je plod štiriletnega dela v okviru taborov  »Po sledeh prednikov«, v katerem je sodelovalo 40 mladih in številni strokovnjaki iz Szegeda, Mohácsa in Lendave.9

Hiša Győrgy Dobronokija z etnografsko zbirko

Hiša je posvečena jezuitu iz 17. stoletja Győrgy Dobronokiju, prvemu rektorju trnavske univerze, ki jo je ustanovil Péter Pazmány. Esztergomski nadškof Pazmány  je bil prvi človek razsvetljenstva na Madžarskem in eden od največjih madžarskih osebnosti 17. stoletja, Győrgy Dobronoki pa njegov najbližji in najbolj priljubljeni sodelavec ter eden največjih znanstvenikov in organizatorjev svoje dobe. 8,9  V tistih časih ljudje niso imeli priimkov, ampak samo krstno ime, zato so znamenitega jezuitskega učitelja imenovali Győrgy Dobronoki po njegovem rojstnem kraju Dobrovniku (Dobrovnik je madžarsko Dobronak).

Dobronoki je zapustil bogato življenjsko delo. V njegovo zapuščino spada monumentalni kompleks trnavske univerze in cerkve (v tistih časih prestolnica madžarske cerkve, prednica znamenite znanstvene univerze Eötvös Lóránd v Budimpešti), organizacija in vodstvo univerze, delovanje kolegija v Győru, Humenné in Sopronu. Kot rektor je zagotavljal nemoteno izvajanje pouka, v skladu z jezuitskim redovnim pravilnikom Ratio studiorum, ki je bil izdan leta 1599, vzorno je skrbel tudi za dijake in opremo univerze. Zapiski ob njegovi smrti poudarjajo njegove pristne stike s Pazmányem, palatinom Miklosem Esterhazijem in drugimi pomembnimi osebnostmi. Njegov velik uspeh je bil, da mu je uspelo za vzdrževanje trnavskega kolegija od penzuma turčianskega prošta dobiti 5000 forintov. 8

V Hiši Győrgy Dobronokija si lahko preberete o življenju in delu Győrgy Dobronokija in zgodovinskih dogajanjih v njegovem času, o zgodovini Dobrovnika, dobrovniške župnije in cerkvi sv. Jakoba, o prazničnih običajih v Dobrovniku, lahko si ogledate kopijo pečata Dobrovnika iz leta 1280, mašni plašč in različne druge predmete, ki odražajo bogato zgodovinsko, etnografsko in kulturno vrednost Dobrovnika in njegovih prebivalcev.

Del etnografske zbirke hiše Győrgy Dobronokija

Hišo Győrgy Dobronokija si lahko ogledate ob predhodni najavi. 
Tekst: Aleksandra Krumpak

Viri:
8 Mészáros Klára.: Dobronoki Győrgy – Jezuit iz 17. stoletja, 2004
9 Car Anna in Urška, ustno izročilo, 2006

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi