Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Zimski reli starodobnikov skozi Polhov Gradec

Poletno potepanje po naših krajih enega od organizatorjev je botrovalo, da so v gostilni Pograjski dom organizirali kontrolno točko relija Winter trial 2018. V nekaj urah se je tu za povprečno deset minut ustavilo štiriinsedemdeset starodobnikov, prednjačile so evropske znamke Volvo, Mercedes in BMW ter nizozemske registrske tablice. Dirkajo sicer lahko vozila, izdelana leta 1985 ali prej, tekmujejo pa le tista, starejša od 38 let. Isti organizator Classic events (www.thetrial.nl) organizira sicer aprila še dirko Paris–Amsterdam in septembra špansko avanturo. A tokrat niso bila stara le vozila, tudi povprečna starost voznikov je po moji oceni presegala 50 let, tako da ne gre za pravo dirko, ampak predvsem uživanje v zasneženih zahtevnih pogojih vožnje z vozili, ki v teh štirih dneh prevozijo verjetno več kilometrov kot sicer celo leto. Startnina za udeležence sploh ni majhna, 6.290 evrov stane skupaj z zavarovanjem na poti, prevozi vozil in hrano ter prenočišči v hotelih. 


Iz Polhovega Gradca so po starih cestah starodobniki nadaljevali do postanka v Škofji Loki in nato do prenočišča na Bledu, ta dan so opravili od Ptuja do Bleda 356 zasneženih kilometrov. Sami si plačajo gorivo in vmesne kavice in enemu od njih sem pomagal s petimi litri goriva, ki jih je prelil v dodatni rezervoar svojega Volva (v prtljažniku ima nerjavečo posodo, verjetno iz varnostnih razlogov). Polovica vozil je bila ojačana z varnostno kletko in dodatnimi instrumenti, pa ne le navigacijo, temveč posebnim števcem z laserskim sledilnikom na strehi prav za to zimsko dirko! Pot, ki so jo začeli pred tovarno BMW v Munchenu, nato prevozili Češko, Avstrijo in Slovenijo, in zaključili v Avstriji, je bila tokrat obilno začinjena s snegom in to se je videlo tudi na treh vozilih, ki so bila spredaj krepko poškodovana.  

Največ pozornosti je na parkirišču gostišča Pograjski dom požel beli Porsche, od katerega je barva odpadala v kosih, sledi rje pa so bile povsod – izkazalo se je, da je lastnik namerno oblepil brezhibno karoserijo starodobnika s plastično folijo v obliki fotografije zarjavelega dotrajanega vozila! Pri nas na cenejši strani Alp taka storitev izdelave in lepljenja nalepke ("car wraping") stane približno 1.500 evrov. Nekateri starodobniki so bili potujoče reklame, nekateri pa samo zgledno obnovljeni. Vedno sta bila dva v vozilu, pripeta s štiritočkovnim varnostnim pasom in kupom dodatnih instrumentov. Zanimivo in glasno izkušnjo smo tako doživeli, kar preveč neopazno in premalo oglaševano, saj bi sicer tega dne lahko privabili več gostov. Pa srečno vožnjo!  

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi