Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Referenčna ambulanta tudi v Polhovem Gradcu in na Dobrovi

Letos aprila je ambulanta družinske medicine Polhov Gradec postala tudi referenčna, pet mesecev kasneje je svoje delovanje razširila tudi ambulanta družinske medicine Dobrova. Diplomirana medicinska sestra Martina Dolinar je v obeh ambulantah zadolžena za spremljanje parametrov določenih kroničnih bolezni ter preventivne aktivnosti pacientov.

Prve referenčne ambulante so s svojim delom po Sloveniji začele v letu 2011, trenutno pa deluje nekaj manj kot 800 tovrstnih ambulant v okviru kar okrog 80 % vseh ambulant družinske medicine. Gre za program ministrstva za zdravje in prispevek k izboljšanju dostopnosti prebivalcev do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe ter skrajšanju čakalnih dob. Sicer pa je referenčna ambulanta naziv za ambulanto družinske medicine, kjer se medicinski sestri in zdravniku družinske medicine pridruži še diplomirana medicinska sestra, ki je zadolžena za opravljanje preventivnih pregledov določene ciljne populacije ter vodenje kroničnih bolezni.

Vabljeni vsi nad 30 let in kronični bolniki

Na podlagi vloge zdravnika oziroma nosilca dejavnosti ter odločbe zavoda za zdravstveno zavarovanje je ambulanta družinske medicine Polhov Gradec z referenčno dejavnostjo začela aprila letos, ambulanta družinske medicine Dobrova pa septembra. V obeh jo opravlja diplomirana medicinska sestra Martina Dolinar iz Praproč nad Polhovim Gradcem, in sicer jo najdete v Polhovem Gradcu v prijetno urejenem in ustrezno opremljenem prostoru nad ambulanto, gre za nekdanji prostor Krajevne skupnosti Polhov Gradec, in na Dobrovi v enem od prostorov zdravstvenega doma poleg ambulante. Dolinarjeva pojasnjuje, da so v referenčno ambulanto vabljeni vsi, ki so opredeljeni v ambulantah Polhov Gradec in Dobrova ter so starejši od 30 let. Namen obravnave je zgodnje odkrivanje obremenjenosti ljudi z dejavniki tveganja (telesna nedejavnost, nezdrava prehrana, kajenje, zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi in drugi), ki vodijo v razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.  Poleg teh oseb obravnava še kronične bolnike, torej osebe z že znanimi boleznimi, kot so arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen tipa 2, kronična pljučna bolezen, osteoporoza, astma in druge. Pacienti prejmejo vabilo po pošti skupaj z napotnico za laboratorij ali jih osebno pokliče, pogosto pa jih k njej napoti osebni zdravnik.

Krvna slika in vprašalniki podlaga za svetovanje

Ob obisku referenčne ambulante pacient opravi reden postopek tehtanja, merjenja pritiska, spirometrije idr. Zatem se skupaj z diplomirano medicinsko sestro pogovorita in izpolnita vprašalnike za odkrivaje dejavnikov tveganja in kroničnih bolezni. Pred pregledom v referenčni ambulanti pacient obišče laboratorij, katerega rezultate ob pregledu tudi izve. Dolinarjeva poudarja, da ji precej časa vzame priprava na pogovor oziroma pregled pacientovega kartona. Glede na obravnavo lahko pacienta napoti na katero od delavnic ali pa mu v branje ponudi zloženke in drug material. S tem se pacient  seznani z morebitno boleznijo, predvsem pa s preventivnimi ukrepi oz. zdravim načinom življenja in preprečevanjem kroničnih nenalezljivih bolezni. Postavljanje diagnoz, uvajanje zdravil in vodenje zdravljenja so še vedno v domeni zdravnikov. Gre torej za timsko obravnavo. Po besedah Martine Dolinar obisk v referenčni ambulanti lahko traja tudi dlje časa, saj gre za poglobljeno obravnavo in pogovor. Delovanje ambulant družinske medicine je tako bolj celostno v smislu obravnave kroničnih bolnikov in preventivne obravnave pacientov, kar naj bi dolgoročno prineslo ugodne učinke na zdravje populacije. Pacienti ste zato vljudno nagovorjeni, da se odzovete na vabilo na preventivni pregled v referenčni ambulanti.


Fotografija in besedilo: Nadja Prosen Verbič

 

   

Oglejte si tudi