Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Na delavnicah o preventivi za naše zdravje

Že tretjo jesen se v organizaciji Občine Dobrova - Polhov Gradec na območju obeh krajev izvaja program Zdravje na vsakem koraku. Konec septembra je lepo število občanov pristopilo k projektu ter se z zavzetostjo udeleževalo prvih delavnic, ki so jih izvajali strokovnjaki.
S pokušino in praktičnim prikazom zdrave prehrane se je v četrtek, 20. 10. 2016, v mali dvorani OŠ Dobrova začel niz delavnic Zdravje na vsakem koraku. Z zdravim in okusnim pozdravom iz kuhinje je zbrane obiskovalce pogostila voditeljica prve delavnice mag. Marjetka Ferlan. V sklopu priprave super zdravega menija je navzočim natrosila kar nekaj uporabnih nasvetov za kuho ter jim podala mnogo informacij o zdravilnih učinkih nekaterih divjih rastlin, ki jih je svojim jedem primešala tokrat. Vse jedi so udeleženci lahko ob koncu okusili in ni skrivnost, da so deževale pohvale nad enostavnimi recepti za jedi, ki pa imajo bogato hranilno vrednost za zdrav imunski sistem.
Na drugi delavnici, 27. 10.2016, so predstavniki Rdečega križa Slovenije – OZ Ljubljana v prostoru Osnovne šole Polhov Gradec zbrane pripravili na ustrezen odziv v primeru naravne nesreče, pa naj bo poplava, požar ali potres. Seznanili so jih, kako se na nesrečo pripraviti, kako ravnati in kaj po nesreči storiti. Ob koncu so se preizkusili celo v gašenju, in sicer z gasilnim aparatom. Predstavnik Rdečega križa Slovenije je na tretji delavnici zbrane seznanil s temeljnimi postopki oživljanja ter z načinom uporabe defibrilatorja. Zbrane je seznanil z lokacijami, kjer so na območju občine Dobrova - Polhov Gradec nameščeni defibrilatorji, tistega v dobrovski športni dvorani pa so si tudi ogledali. Slušatelji so bili opomnjeni, da je važno k človeku, ki leži nezavesten, pristopiti, sprva poskrbeti za lastno varnost in varnost sočloveka, nato poklicati pomoč (112), ga položiti na bok, preveriti, ali diha, in šele nato začeti z oživljanjem, in sicer v razmerju 30 pritiskov, 2 vdiha oziroma 30 : 5 pri otroku. Drugi del je bil namenjen praktičnemu delu. Udeleženci so se preizkusili v obeh vlogah – vlogi bolnika in oskrbovalca ter izrazili upanje, da v realnosti ne bodo ne v vlogi enega, ne drugega.

 

 Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi