Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zavetišče za živali Horjul je polno

Za devetimi gorami stoji grad … se začne pravljica. Za male živalice je zavetišče Horjul na idilični lokaciji tik ob gozdu na vrhu hriba pet kilometrov iz Horjula proti Žažarju res pravljica. Poskrbijo zanje, kot znajo veterinarji, jih socializirajo, cepijo, sterilizirajo in oddajajo naprej. A ne nujno vsako muco in ne vse, lahko vam žival tudi vrnejo!
Ob prihodu obiskovalca najprej opazijo kamere in pa številne živali v ograjenem zunanjem prostoru; koza in pav nista izjema med to pisano druščino! Polovica obiskovalcev išče veterinarsko pomoč za svoje mali živali, saj v sklopu zavetišča deluje ambulanta  veterinarke Vanje Knez, ostali pa zavetišče za najdene živali. Zavetišče ne prevzema stroškov veterinarske oskrbe za lastniške živali. V primeru, da najdete mačko ali psa in ne prijavite najdbe v zakonsko določenem roku zavetišču in se odločite, da bo žival ostala pri vas, morate stroške sterilizacije, kastracije, cepljenja, pregledov, odprave zajedavcev in ostalih morebitnih stroškov oskrbe prevzeti sami. Ob podpisu izjave, da najdena žival ni vaša, prevzame skrb zanjo zavetišče, ki jo po svoji presoji odda novemu odgovornemu skrbniku, če pa ga ne najde, jo vrnejo najditelju. Vsak najditelj podpiše in izpolni dvostranski obrazec. Ker zavetišče deluje v skladu z zakonom, predvsem mačke, za katere je okolje primerno za vrnitev, po opravljeni sterilizaciji oz. kastraciji vrnejo na mesto najdbe, saj jih je enostavno preveč in jih trenutno ne sprejemajo več, le še v nujno veterinarsko oskrbo in za kastracijo oz. sterilizacijo.

 

Kastracija oz. sterilizacija ima pozitiven vpliv

Sterilizacija je operativni poseg, pri katerem samici odstranijo jajčnike ali jajčnike in maternico. Kastracija je poseg, pri katerem samcu operativno odstranijo testise, mošnja pa ostane nedotaknjena. Poseg opravijo veterinarji in po dnevu ali dveh je žival že povsem čila. V nadaljevanju navajamo nekaj razlogov za sterilizacijo. Vedenje: živali se manj pogosto potepajo oziroma izgubijo. Manj pogosto se pretepajo. So bolj zadovoljne doma in bolj predane. Kastrirani samci tudi manj označujejo svoj teren z uriniranjem. Zdravje: sterilizirane samice ne zbolijo za vnetjem rodil, ki je lahko življenjsko nevarno, niti za rakom na maternici in manjša je verjetnost raka na seskih. Kastrirani samci praviloma ne obolevajo za rakom na prostati in modih. Mačji aids je neozdravljivo virusno obolenje, proti kateremu ni cepiva. Virus ni prenosljiv na človeka, a za mačke je usoden. Levkozo prav tako povzroča virus, vendar mačko lahko zaščitimo s cepljenjem. Levkoza in mačji aids se prenašata s parjenjem, pretepi, morda pa tudi z bivanjem v istih prostorih. S sterilizacijo in kastracijo žival zaščitimo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, saj so psi med parjenjem izpostavljeni okužbam z bakterijami, ki se lahko razvijejo v zelo neprijetna vnetja sečil. Pri mačkah so spolno prenosljive bolezni mnogo hujše.

Pomagajte zavetišču tudi sami

Poleg spodaj omenjenih donacij si lahko na res dodelani spletni strani Zavetišča Horjul ogledate in izberete kužka ali muco, za vsakega imajo izbrano ime, opis veterinarske oskrbe in zapisano število dni bivanja v zavetišču. V rubriki Spet doma so fotografije živalic, ki niso več sirote. Ob posvojitvi se podpiše posvojitveno pogodbo, saj  se trudijo, da bi za vsako žival našli najbolj primernega posvojitelja. Za ogled in razgovor si vzemite dovolj časa, s seboj imejte vso potrebno opremo za posvojeno žival: ovratnico, povodec, za mačke transporter, pravočasno pa, najbolje po pogovoru z oskrbnikom, kupite tudi hrano, ležišče in ostale potrebne pripomočke.  Čeprav jim finančno pomaga tudi občina, bodo zelo hvaležni za donacije, najlažje s poslanim SMS-sporočilom na št. 1919 s tekstom ZH za 1 evro ali ZH5 za 5 evrov, sprejemajo pa tudi nakazila na TRR SI56 03160-1000931624. Konec leta se bliža in Zavetišču Horjul lahko namenite tisti obvezni del dohodnine, namenjen društvom in zavodom; obrazec najdete na njihovi spletni strani ali jih pokličite in vam ga pošljejo. Vodja zavetišča s štirimi zaposlenimi oskrbniki živali je  Polona Samec.

Oglejte si tudi