Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ob odhodu župnika Alojzija Goloba z Dobrove

Dobrova, 30. junij - Župljani in vsi prijatelji dobrovske fare smo ta dan z veseljem in s hvaležnostjo za vse darove, ki smo jih prejeli po rokah g. Alojzija Goloba stopili skupaj in pripravili slovesnost ob njegovem skorajšnjem odhodu z Dobrove. Pri sveti maši je sodeloval Mešani pevski zbor Dobrova z organistom Francijem Ciuho, Mladinski zbor, Godba Dobrova-Polhov Gradec, oratorijski animatorji z otroki, župnijski svet, ministranti, izredni delivci obhajila, krasilci, tehnični kader za pomoč pri zunanji ureditvi prostora, bralci beril, ključarji z zbiranjem prispevkov zanj, župnijska Karitas s pripravo in strežbo dobrot in pijače, domači gasilci pri usmerjanju prometa in pri skrbi za zdravstveno pomoč, ansambel Bitenc, Čuki in Ivan Hudnik za pester kulturni program po maši ter drugi posamezniki, ki so priskočili na pomoč, kjer je bilo potrebno in seveda polna cerkev domačinov. G. župnika sta pozdravila in se mu zahvalila za njegov izjemen prispevek tudi g. župan, Franc Setnikar, in dosedanji predsednik krajevne skupnosti Dobrova, g. Marjan Pograjc.

Ob jubilejnem letu 2000 smo na Dobrovi dočakali novo moč, saj je g. Anton Golob takrat že precej opešal. Pridružil se mu je kar njegov nečak g. Alojzij Golob in dogajanje v dobrovski župniji in v kraju – danes lahko tako trdimo – močno prevetril. Ob številnih obnovah je izjemno pripomogel k ohranjanju kulturne dediščine kraja in poleg duhovne oskrbe ves čas skrbel za bolj pestro kulturno dogajanje na Dobrovi. Dobrovski fari je daroval svoja najbolj ustvarjalna leta na vrhuncu svojih moči. V letošnjem letu, ko mineva že 19 let njegovega župnikovanja na Dobrovi, se poslavlja in odhaja na krepko zasluženi počitek v Vodice.

G. Alojzij Golob se je v svoji leseni fari, kjer vsi kraji nosijo imena po drevju, lotil prav vsega. V letu 2011 je bila končana temeljita obnova župnijske cerkve Matere Božje. Takrat so potekale maše v novem župnijskem domu, ki je bil sicer dokončan v letu 2007. S spomenikom kardinala Alojzija Ambrožiča pred njim se za nekatere ta dom imenuje že po njem. Po dvanajstih letih pa je iz hvaležnosti do pobudnika in graditelja tega doma med župljani vzniknila želja po imenovanju le-tega v Alojzijev dom na Dobrovi. Za nas bo to spomin na »zlata leta« župnije Dobrova z župnikom Alojzijem Golobom. Simbolično smo dan pred tem dom poimenovali s postavitvijo mlajev z napisom pred vhodom vanj. V prihodnosti pa si želimo postopek speljati tudi po uradni poti.

Naj samo na kratko omenim nekaj večjih projektov g. župnika Alojzija Goloba na ostalih cerkvah: podružnična cerkev sv. Neže v Brezju je bila obnovljena od zunaj v letu 2003, v letu 2013 pa še njena notranjost. Podružnična cerkev sv. Martina v Podsmreki je istega leta dobila nove zvonove, kasneje se je uredilo dvorišče ob cerkvi, v podružnični cerkvi Sv. Jurija na Hruševem so se obnovitvena dela odvijala v letu 2002 in 2015. V podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika v Gabrju so bila izvedena večja obnovitvena dela v letih 2015 in 2019. Poleg tega pa se je obnovilo več kapelic in križev po naših vaseh.

G. župnik Alojzij Golob je velik ljubitelj glasbe in pobudnik mnogih skupin tudi na Dobrovi. Imeli smo že Mavrični krožek, ravno ta dan se je zaključuil že 16. oratorij, k oltarju je povabil izredne delivce obhajila, ministrante, bralce Božje besede, krasilce, čistilce cerkve, jasličarje, ustanovil je župnijsko Karitas, vedno se je lahko zanesel na ključarje in druge tehnične pomočnike, na župnijski pastoralni svet, pomagal pri vzpostavitvi zakonske skupine, spodbujal pritrkovalce, Orfovo skupino, otroški in odrasli zbor in že ves čas obstoja nudi prostor in podporo naši godbi. Vse te skupine so nastajale z namenom narediti vse velike dogodke v župniji še bolj slovesne in v večjo slavo in čast Bogu in dobrovski Mariji.

Skupaj se lahko spominjamo večjih praznovanj v tem obdobju, v letu 2000 smo obeležili 1030. obletnico božje poti Marije v leščevju, še večje slavje je bilo ob 300. obletnici župnije Dobrova pred tremi leti. Takrat je veliko svojega truda po vseh obnovah g. župnik Alojzij Golob vložil tudi v izdajo zgodovinsko pomembne knjige Monografija Marija v leščevju, ki je kot Valvasorjeva Slava Vojvodine Kranjske za Dobrovo. Ob teh priložnostih je k sodelovanju rad povabil domače umetnike in glasbenike, ti pa so se vabilu vedno z veseljem odzvali.

Svojo pripadnost kraju je g. Lojze rad izkazoval tudi z veseljem nad velikim rojakom, kardinalom Alojzijem Ambrožičem. To je pokazal s slovesnostjo njegove zlate maše v letu 2005, kasneje pa z odkritjem kipa kiparja Mirsada Begića v letu 2014, za katerega celotni prispevek sta darovala župnik Alojzij Golob in dr. Irena Grecs, ki je ves čas v podporo in pomoč Alojziju Golobu pri gospodinjstvu, vzreji psov in pri skrbi za telesno zdravje zanj in tudi za vsakogar, ki je prišel k njej po nasvet in pomoč.

G. župnik Alojzij Golob je svoj duhovniški poklic živel najprej na Vrhniki, kjer je bil leto in pol, potem tri leta na Stari Loki pri Škofji Loki, 21 let na Homcu, od leta 2000 pa tu na Dobrovi. Veseli smo, da na dobrovsko župnijo danes gleda z veseljem in zadovoljstvom, kot rad pove. Kot velik častilec dobrovske Matere Božje je vedno bil prvi pobudnik, da bi se romarske pobožnosti na tem milostnem kraju ohranjale in kot v starih časih še razširile. Zato tudi vedno slovesni zaključki šmarnih maš, procesije, organizacija romanj bolnikov in invalidov in številni sprejemi obiskov romarjev z avtobusi.

G. župnik je večkrat izrazil hvaležnost za prenekatere molitve Marijinih sester v našem samostanu. To res ni samoumevno, da nekdo dnevno moli za vse nas. Gotovo smo tolikih milosti deležni prav po tej poti. Z Alojzijem Golobom so na Dobrovo prišli tudi njegovi štirinožni prijatelji, njegov hobi, sprostitev, veselje in pa obveznost. Kot rejec teh živali je marsikaterega plemenitega mladiča daroval za poplačilo projektov, ki jih je vodil v naši župniji. Tudi na ta račun bo našo župnijo predal svojemu nasledniku brez vsakršnih dolgov. V hvaležnosti za vse, smo mu zato ta dan izročili svoj prispevek in pa knjigo, album s fotografijami preteklih 19 let, odkar je bil z nami. Naredili smo dva izvoda, da si ga bo lahko ogledal, kdor bo želel, saj eden ostaja na župniji. Upamo, da se bomo z g. župnikom srečevali še naprej, če ne na Dobrovi, pa pri njegovi novi službi.

 Slovesnost se je ob vročem poletnem dnevu nadaljevala v pozno popoldne ob prijetnem druženju in klepetu ter pestri pogostitvi s toplimi jedmi in pecivom naših pridnih žena.

 

Magdalena Tehovnik, foto: Robi Kržič

POSNETEK MAŠE: https://www.youtube.com/watch?v=Pg8IHEMEALs


 

Oglejte si tudi