Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vandalizem pri OŠ Dobrova

Čeprav šolarji te dni uživajo v zasluženih počitnicah, stavba Osnovne šole Dobrova očitno ne sameva. Neznani storilci so sredi julija, natančneje 15. 7., na objektu povzročili številne poškodbe. Razbita stekla pri glavnem vhodu v šolo, izkrivljena rampa za vhod na igrišče, razbito veliko steklo na dobrovski športni dvorani – takšen je bil izkupiček incidenta, ki je bil nemudoma prijavljen tudi policiji. Škoda naj bi po prvih ocenah znašala več tisoč evrov. Prvotnemu začudenju nad nepotrebnem vandalizmom in začasnemu popravilu škode, pa je sledilo še neprijetno presenečenje. Vandali so se med 21. 7. in 27. 7. vrnili. Ponovno so se spravili nad rampo in nad že razbito steklo športne dvorane, ter ga poskušali še dodatno poškodovati. To jim je na žalost uspelo; v športni dvorani polni razbitega stekla bo zato potrebno temeljito čiščenje, da bo spet varna za uporabo. 

Kaj je posameznike pripravilo do tega, da so uničili skupno lastnino, se sprašuje tudi ravnatelj OŠ Dobrova, Viljem Kovačič. Kot poudarja, sta Občina Dobrova - Polhov Gradec kot ustanoviteljica šole na Dobrovi in tudi šola sama do sedaj v šolo vložili veliko; ne samo sredstev, temveč tudi časa, znanja, dela in želja, da bi lahko bili šolski prostori in igralne površine ob pametni uporabi čimbolj na voljo za optimalno preživljanje prostega časa. Pa ne samo šolarjem, temveč vsem krajanom. »Vsem skupaj nam je žal, da prihaja do takšnih anomalij,« povzema ravnatelj ter še posebej obžaluje dejstvo, da bo treba sedaj sredstva, ki so bila namenjena izboljšanju delovnih in življenjskih pogojev na in ob šoli, nameniti popravilu škode. »Kot ravnatelj pa ostajam brez besed, če so škodo slučajno povzročili naši bivši učenci. Vedno sem bil in sem še sedaj prepričan, da poskušamo na šoli vedno delovati po načelu, da šolski prostori niso storili nikomur nič žalega. Očitno te moje besede ne pomagajo dovolj.« Zato tudi poziva vse krajane, naj obvestijo policijo v primeru, da opazijo kakršnokoli nepravilno ravnanje v okolici šole.

Gre za resnično obsojanja vredno dejanje na osnovnošolskem objektu in pripadajočih zunanjih površinah. Šola kot hram znanja in izobraževanja poskuša s svojim vzgojnim delovanjem prav tako ravnanje posameznikov preprečiti. Sodeč po nedavnem incidentu bi vandali več časa morali preživeti znotraj šolskih zidov – da bi v duhu spoštovanja skupne lastnine, miroljubnosti in upoštevanja ostalih vrednot družbe znali delovati tudi zunaj njih. 

 

Lucija Rus

Oglejte si tudi