Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zakleta grofica bo prebudila turizem na območju Dobrove

Občina Dobrova - Polhov Gradec je skupaj z Osnovno šolo Dobrova, Planinskim društvom Podpeč Preserje ter Zavodom Škrateljc zasnovala prvo zvočno slovensko planinsko pot in projekt prijavila na 2. javni poziv LAS Barje z zaledjem.

Občina Dobrova - Polhov Gradec sistematično išče nove in izvirne produkte, ki temeljijo v prvi vrsti na povezovanju lokalih akterjev in zgodb. Izhaja namreč iz pozitivne izkušnje primera dobre prakse. Polhov doživljajski park je letos pokazal, da takšne zgodbe lahko nastanejo in imajo velik turistični potencial, ki privablja izbrano občinstvo. Poleg tega pa se s tem krepi razvoj zelenega turizma v občini ter t. i. turizem z zgodbo, ki jo zavezuje temu, da razvoj turistične ponudbe ne gre v smer množičnosti, temveč stremi k ponudbi, temelječi na načelih trajnostnega razvoja.

Nova turistična priložnost se je našla na območju Dobrove. Gre za povsem izvirno zgodbo Zven zaklete grofice, ki lokalno legendo, glasbo in pohodništvo povezuje v nov integralni turistični produkt. Izhodišče zasnove, ki jo je osnoval Uroš Grilc, idejni oče Polhovega doživljajskega parka, je doživetje v naravi oziroma pohodniški turizem, ki je v vzponu med občani, obiskovalci iz lokalnega okolja, širše ljubljanske regije in med turisti. Našli so urejeno planinsko pot na Gradišče z izhodiščem v Podsmreki. Pot se vije mimo gasilskega doma po asfaltni cesti, nato pa skozi gozd po označeni planinski poti do vrha Gradišča 564 metrov nad morjem. Za hojo gor in dol je potrebna slaba ura hoje, skupna dolžina je nekaj manj kot 4 kilometre.

Gradišče sicer hrani edinstveno zgodbo o zakleti grofici, ki jo je zapisala Dušica Kunaver, priznana kronistka ljudskih pripovedi in legend. Govori o tem, da je na Gradišču pred davnimi dnevi stal grad, v katerem je živela grofica. Nekega dne se je ošabno ozrla v dolino, kjer je stala romarska cerkev in vzkliknila: "Glej, mati božja dobrovska, jaz sem bogatejša in mogočnejša kot ti." V tistem trenutku naj bi se zemlja zamajala in udarila naj bi ognjena strela, ki naj bi pod sabo pokopala grad in grofico. Zgodba se tu še ne konča, a preostanek boste lahko prebrali na poti. So pa tu že našteti nekateri elementi, ki jih je avtor zgodbe uspel zvočno povezati – strelo, cerkev, zven zlatnikov itd. ter si zamisliti zvočila ob poti, ki bodo zgodbi in izletu dala poseben pečat. Izvirno oblikovana tolkala in brenkala bodo na lesenih podstavkih in neinvazivno umeščena v prostor. V kar največji meri bodo izkoriščala obstoječe dejavnike v okolju, kot so štori, podrta drevesa, konfiguracija tal. Tako ustvarjeni zvoki bodo obiskovalce popeljali skozi zvoke gozda, različnih naravnih pojavov in zgodbe o zakleti grofici, ki se bo markantno zaključila z zvenom cerkvenega zvona na vrhu. S projektom pa bo zgodba dobila tudi likovno podobo, ilustrirala jo bo Maša Kozjek.

Idejni načrt za projekt je že pripravljen, prav tako dokument identifikacije projektnega načrta, ki naložbo vrednoti na 139.413,62 evra z DDV. Denar bosta zagotovila občina Dobrova - Polhov Gradec in Evropski regionalni sklad. Občina načrtuje pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje investicije, in sicer na podlagi prijave na 2. javni poziv podpori izvajanja operacij v okviru strategije lokalnega razvoja LAS Barje z zaledjem za leta 2019, 2020 in 2021. Sodelujoči v projektu so poleg občine Dobrova - Polhov Gradec in idejnega vodje Zavoda Škrateljc še gozdarji, predstavniki osnovne šole Dobrova ter Planinsko društvo Podpeč Preserje, ki pot upravlja. Zven zaklete grofice bo edinstven produkt, saj gre za oblikovanje prve planinske zvočne poti na Slovenskem. Hkrati pa gre za nov korak k razvoju turizma v občini Dobrova - Polhov Gradec, ki skupaj s Polhovim doživljajskim parkom, drugimi dogodki in produkti Polhograjske graščine, kulinariko, nastanitvami in podobnim postaja turistično uspešna destinacija.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi