Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tradicionalni pohod po poteh Cankarjeve matere

V mrzlem, a čudovitem decembrskem jutru, ko je večina še uživala v toplih domovih, se je veliko število pohodnikov zbralo pred cerkvico svetega Kancijana na Vrzdencu. Kot veleva tradicija, so jih v znak dobrodošlice pričakali vroč čaj in domač aperitiv ter pecivo. Po pozdravu župana Janka Prebila in recitalu dramatika Toneta Kuntnerja so pohodniki krenili z Vrzdenca čez Žažar vse do Vrhnike.
Pot jih je najprej vodila mimo Vidmarjeve hiše, kjer se je rodila in nato v mladosti živela Cankarjeva mama. Žal se tokrat še ni videlo navzven, da gre za stavbo s takšnim zgodovinskim pomenom. A kmalu bo tudi to urejeno. Na občini Horjul so zagotovili, da bodo letos poleg obnove poslovilne vežice poskrbeli tudi za obeležje v spomin Cankarjeve mame. Župan Janko Prebil: "Verjetno je bilo pred dobrimi stotimi leti na Vrzdencu marsikaj drugače, pa čeprav še dandanes stojijo nekatere hiše tam, kjer so še danes, tako da je bil pogled precej drugačen. Morda je bila le cerkev podobna kot danes, no, danes pa se lahko zahvalimo tudi Evgenu Simonišku, da je cerkev in njena okolica tako lepo urejena."
Z recitalom je praznično vzdušje pričaral Tone Kuntner, ki se je s Cankarjevimi besedami dotaknil državnega praznika. "Jaz sem navezan na Cankarja, Cankar pa name," je v šali dejal, "že nekaj časa vikendaško živim v Horjulu in sem povezan tudi z Vrzdencem. Cankarja pa imam rad, saj je on povedal vse. Od malega živim s Cankarjem. Nikoli ga nisem doživljal kot literaturo, saj je pisal iz arene življenja in to se tudi vidi. Te stvari so žive in so aktualne in celo še bolj tragične in boleče danes kot takrat, ko jih je napisal."

Pohodniki so po poti spoznavali lepote in posebnosti Vrzdenca. Še pred odhodom, medtem ko so se zbirali, so si ogledali obnovljene poslikave in oltarje v notranjosti cerkve svetega Kancijana. V stari mežnariji so lahko vsaj za trenutek obudili tiste stare čase ob ogledu starih predmetov v hiši. Na 14 kilometrov dolgo pot so se odpravili v dolgi koloni, na čelu pa je ponosno plapolala slovenska trobojnica, kot se za državni praznik spodobi.  Na polovici poti so se v Žažarju okrepčali z domačimi dobrotami ter nato nadaljevali pot preko Mavsarije vse do Raspotja, kjer so v lepem, jasnem vremenu občudovali čudovit razgled na Vrhniko, kjer se je tudi končal tokratni tradicionalni pohod, ki so ga organiziriali Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske Vrhnika, Planinsko društvo Horjul, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, OZVVS Vrhnika - Borovnica, PDV Sever Ljubljana – odbor Vrhnika, Občina Vrhnika, Občina Horjul, KS Ligojna, KS Stara Vrhnika ter Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi