Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Pohod na Limbarsko goro, Primorsko in Sv. Tri Kralje

Modro nebo in veliko sonce na obzorju, sta v torek, 22. 03. 2022, obljubljala lep spomladanski dan. Pohodniki DU Dobrova smo si za cilj tokratnega pohoda izbrali Limbarsko goro nad Moravčami. Za udeležbo na pohodu se je odločilo 48 pohodnikov.

Po slabi urici vožnje smo se pripeljali do Moravč, kjer smo zavili levo proti zaselku Zalog. Tu se je pričel naš pohod. Po nekaj metrih hoje po cesti smo zavili na pešpot, ki je vodila kar strmo v breg. Čeprav vseskozi strma, je bila pot skozi gozd lepa,  potekala je mimo osamljenih hiš, malo po gozdni cesti in se vzpenjala vse više in više. Kmalu se je začel odpirati lep pogled na okoliško hribovje, pogled v dolino pa na osamljene zaselke. V prijetnem klepetu, se je kar kmalu pred nami pojavila cerkvica na Limbarski gori. Čeprav je malo pihalo smo se posedli okoli cerkvice in si privoščili malico iz nahrbtnika. Uživali smo na prijetnem soncu in ob čudovitem razgledu.

 Vse lepo mine hitro in tako smo tudi mi morali zopet na pot nazaj v dolino, v smeri Gradiškega jezera pri Lukovici. Tu nas je na parkirišču že čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali v Lukovico. V gostišču Furman smo imeli kosilo. Po kosilu pa smo podelili dva priznanja.  Prvo priznanje smo podelili Andreju Kozamerniku za udeležbo na stotem pohodu, drugo priznaje pa Ljudmili Rožnik za njeno kar dvestoto udeležbo na pohodih. Lep dan in pohod sta bila za nami.

Pohod v mesecu marcu na Primorsko je med našimi pohodniki naletel na veliko zanimanje. Zato smo se odločili, da ga za tiste, ki se niso zaradi zasedenosti avtobusa mogli udeležiti pohoda, le tega ponovimo. Na pohod smo povabili tudi naše člane društva, ki se tedensko družijo na nordijski hoji. Tako se nas je 43 pohodnikov in nordijcev 5. 4. 2022 zopet odpeljalo na Primorsko. Tudi tokrat nas je na Debelem rtiču pričakalo sončno jutro in modro morje. Razdelili smo se v dve skupini.  Večja skupina je odšla na Jurjev hrib in v Ressljev gaj, druga manjša skupina pa je z vodičko občine Ankaran odšla na ogled Debelega rtiča. Vsi skupaj smo si na koncu ogledali še Ankaran.

12. aprila pa smo izvedli pohod na Sv. Tri Kralje. Triinpedeset pohodnikov se nas je v jasnem svežem jutru preko Šentjošta mimo Račevskega jezera odpeljali v Žiri. Na parkirišču v Žireh smo si nadeli nahrbtnike in se odpravili po gozdni poti proti Goropeku. Na Goropeku smo si vzeli malo časa za počitek in ogled lepo urejenega mizarskega podjetja Žakelj. Ker smo bili že kar nekaj časa na poti, smo se odločili, da si vzamemo čas za kratek počitek in malico iz nahrbtnika. Počitek se je prilegel, ker pa je bilo še kar nekaj poti pred nami smo si zopet nadeli nahrbtnike in se  podali proti zaselku na Krogu. Pot smo nadaljevali malo navzdol, potem zopet malo navzgor mimo mizarstva Petrač, gasilskega doma, do Planinske koče. Tu nas je že čakal avtobus. Vendar naše poti še ni bilo konec. Zavili smo na strmo gozdno pot na Sv. Tri Kralje. Na razglednem vrhu na višini 884 m smo uživali v lepem razgledu na Rovte, zasnežene Julijske Alpe , Triglav, Bleguš in ostalo hribovje. Ustavili smo se še v Podlipi in si v gostišču Jurca privoščili zasluženo kosilo.

Naš že 270. pohod smo v veselem vzdušju ob zvokih harmonike zaključili s podelitvijo priznanja Ivanki Rihar za njen stoti pohod. Spomnili smo se tudi naše Milene Malovrh, ki je pred 22 leti, ravno v mesecu aprilu pričela z organizacijo pohodov DU Dobrova. Zato Milena, od vseh pohodnikov še enkrat iskrena hvala!

 

Tekst in foto:  Vinko Kuder

Oglejte si tudi