Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Nedovoljeni nasip v deževnih obdobjih posebej vznemirja

Posebej v jesenskih mesecih, ko je deževje na pohodu in vremenska napoved ne prinaša suhih dni, občane Dobrove vznemirja nedovoljeni nasip nasproti bencinskega servisa na Dobrovi, ki glede na izkušnjo iz let 2010 in 2014 lahko konkretno prispeva k ogrožanju poplavne varnosti naselja.

Večkrat smo že poročali o nedovoljenih posegih v prostor nasproti bencinske črpalke na Dobrovi, ki leži na območju poplavne nevarnosti, saj gre za območje razlivnih površin. O tem je bil vse od leta 2017 že večkrat obveščen inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor in to s strani vodnogospodarskega podjetja Hidrotehnik, Ribiške družine Dolomiti, občanov Dobrove in tudi Občine Dobrova - Polhov Gradec. Ta je konec oktobra letos na inšpektorat in druge soodgovorne državne organe ponovno naslovila protestno pismo, v katerem sprva naslovnike s slikovnim gradivom in navedenimi dejstvi seznanja, da posegi na omenjeni lokaciji, ki se izvajajo brez kakršnihkoli pridobljenih dovoljenj pristojnih državnih organov, med drugim zaradi nasutja potencialno ogrožajo tok reke Horjulščice in poplavno varnost naselja Dobrova. Občina v pismu navaja tudi, da se na lokacijo še vedno dnevno navaža material, zacevljen je vodotok v upravljanju ARSO in to v varovalnem pasu republiške ceste. Opozarja, da za poseg nima nihče vodnega soglasja, kot tudi ne soglasja za priključek na republiško cesto Ljubljanica–Ljubljana, močno je poškodovan hodnik za pešce ob državni cesti, ki se dnevno uporablja za nelegalni dostop do zemljišča, po katerem pa poteka šolska pot. Vse pristojne državne službe poziva, naj zato takoj izvedejo vse potrebne ukrepe za ustrezno zavarovanje poplavnega in kmetijskega območja, saj nasutje potencialno ogroža poplavno varnost večjega dela naselja Dobrova, ter s tem preprečijo nadaljnje poškodbe prometne infrastrukture ob regionalni cesti.

 

S strani pristojnega inšpektorja A. P., ki na inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor pokriva obravnavani primer, smo prejeli informacijo, da je bila lastniku zemljišča vročena inšpekcijska odločba, ki je še vedno v stanju izvrševanja. Z njo je namreč bila zahtevana odstranitev nasipnega materiala, prav tako mu je bil izdan sklep o denarni kazni, z njim pa tudi določen nov rok za odstranitev nasutega materiala. Trenutno torej še vedno poteka postopek izvršbe z denarno prisilitvijo, saj so bile lastniku zemljišča do sedaj izrečene štiri denarne kazni, in sicer je zavezanec dve že plačal, zoper dve denarni kazni pa je vložil pritožbo. Pritožbi sta bili sicer zavrnjeni, a s tem se podaljšuje postopek, ki je vezan na roke in izvršitev odločbe. Glede novih dejstev, ki so se zgodila v letu 2019, po besedah pristojnega na inšpektoratu, razen pavšalnih navedb, niso prejeli konkretne informacije o nasipanju zemljišča na navedeni lokaciji. Po njim znanih podatkih namreč zavezanec z navedene lokacije odstranjuje nasipni material. A dejstva so popolnoma drugačna, to je jasno vsem dnevnim migrantom, ki lahko redno spremljajo situacijo. Vsak se lahko vpraša, komu ali čemu služi sprenevedanje države in njenih organov, da v tem primeru ne ukrepa resneje in konkretneje, marveč zgolj postopkovno, pa še to iz pisarne. Upamo lahko le, da takšnega postopanja ne bo obsodila narava sama in kaznovala tistih, ki so tu najbolj nemočni – občanov.  

 

NPV

Oglejte si tudi