Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ločujte pravilno – inšpekcija na delu

V sredo, 19. septembra, je na območju občine Dobrova – Polhov Gradec potekal redni letni nadzor nad ločevanjem odpadkov na petih lokacijah, kjer so nameščeni ekološki otoki. Podanih je bilo nekaj priporočil in izdanih nekaj kazni.
Medobčinski inšpektorat in redarstvo je v sodelovanju s predstavniki komunalnega podjetja Snaga d.o.o., kot izvajalcem komunalne javne službe ter predstavnikom občine Dobrova - Polhov Gradec v tednu, ko se je po vseslovenski akciji »Očistimo Slovenijo še zadnjič« zares veliko govorilo o pravilnem ločevanju in ravnanju z odpadki, preverilo vestnost ravnanja z odpadki na ekoloških otokih na Šujici, Selu, pri športnem centru Gabrje, pri Mercatorju v Polhovem Gradcu in pri Kmetijski zadrugi v Polhovem Gradcu.

 

Kljub nenehnim opozorilom še vedno nepravilno odvrženi odpadki

Ob nadzoru so inšpektorji na nekaterih mestih ugotovili vzorno, pravilno odvržene odpadke v ustrezen zabojnik, in sicer je bilo v celoti tako zgolj pri kmetijski zadrugi v Polhovem Gradcu. Na ostalih lokacijah so bile ugotovljene nepravilnosti. Na Šujici je bil najbolj problematičen zabojnik brez pokrova, ki je vseboval nekaj vreč z embalažo, čeprav zabojnikov za embalažo na ekološkem otoku ni več nameščenih. Na Selu so bile v zabojniku za papir med drugim odložene tudi plenice in oblačila. Pri športnem centru Gaberje sta bili v zabojniku za papir in v zabojniku za steklo najdeni dve vreči z mešanimi komunalnimi odpadki, med katerimi je bilo tudi steklo, hrana, embalaža, igrače, tekstil. Največja problematika nepravilnega odlaganja odpadkov pa je bila ugotovljena na ekološkem otoku pri Mercatorju v Polhovem Gradcu. Ne le nepravilno odloženi odpadki v zabojnikih, tudi ob zabojnikih je bila vržena hrana, kosovni odpadki, oblačila, papir, embalaža in drugo kar je kazilo okolico in kraj.

 

Ukrepi zoper najdene kršitelje

Na dveh lokacijah so predstavniki medobčinskega inšpektorata in redarstva našli tudi kršitelje, in sicer preko različnih listin oziroma dokumentov, ki so bile nepozorno odložene v vrečah z neustrezno odvrženimi odpadki. Ti bodo sedaj podlaga, na kateri bo inšpekcijska služba zoper kršitelje ukrepala.

Predlogi inšpekcijske službe

Ob nadzoru so inšpektorji ugotavljali tudi primerno namestitev ekoloških otokov ter ustreznost zabojnikov. Odklenjeni oziroma poškodovani namreč še v večji meri omogočajo nepravilno odlaganje. Na podlagi teh, so bili podani nekateri predlogi, in sicer v smislu umestitev ekoloških otokov na ustrezne lokacije, prilagajanja pokrovov na zabojnikih odpadkom, namestitev opozorilnih tabel o vrsti komunalnih odpadkov ter da bo zoper povzročitelje nepravilno odloženih odpadkov uveden prekrškovni postopek. Ti so namenjeni izvajalcu komunalne javne službe in občini, ki nadaljujeta s strategijo vsem nam pa ponovno svarilo.

 

Na EKO otokih kmalu zgolj steklo

Poročali pa smo že, da se bo sistem zbiranja odpadkov »od vrat do vrat« v prihodnjih mesecih nadgradil. Javno podjetje Snaga, v sodelovanju z občino Dobrova – Polhov Gradec, bo namreč v zgoščenih delih naselij - Podsmreka, Komanija, Draževnik, Razori, Dobrova, Stranska vas, Šujica, Hruševo in Gabrje - omogočila še bolj priročno ločeno zbiranje papirja in moder zabojnik pripeljan na vse naslove na omenjenem območju. V sklopu nadgrajene strategije pa se že odvija druga novost, in sicer se z vseh zbiralnic oz. ekoloških otokov umikajo zabojniki za embalažo. Po novem bodo na ekoloških otokih tako stali zgolj zabojniki za steklo. Vendar to velja zgolj za zgoščena območja, na bolj hribovitih predelih občine postavitev zabojnikov na ekoloških otokih ostaja nespremenjena.

 

Odgovornost je tudi na moji strani

Namen takšnih in drugačnih akcij je kratkoročno izboljšanje podobe kraja, v prvi vrsti pa prav gotovo osveščanje prebivalcev o pomenu ločevanja odpadkov. Vse to namreč spodbuditi ponoven razmislek o problematiki odpadkov v sodobni družbi. Dejstvo je, da je za odpadke odgovoren naprej vsak sam. Na njihovo količino lahko kot potrošniki vplivamo. Najprej tako, da preprečujemo nastajanje novih odpadkov, če pa ti že nastanejo, jih je potrebno ločeno zbrati, saj je za nadaljnjo kakovostno predelavo odpadkov zelo pomembno, da so odpadki pravilno razvrščeni.

 

Fotografija in besedilo: Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi