Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Gozdovi niso za avte in motoriste ter sebične kolesarje

Že nekaj časa se vsi, ki si v gozdu želijo spočiti telo in duha ali pa sprehoditi svoje hišne ljubljenčke, soočajo z nepričakovanimi srečanji z vozniki motornih vozil (motoristi, avtomobilisti), ki zagotovo ne opravljajo gozdne dejavnosti. Prometni znak pred vstopom v gozd jasno pove, da je pot z motornimi vozili prepovedana, razen za lastnike gozdov, ki svoje delo opravijo nekajkrat letno s traktorjem.

Občina Log - Dragomer je skupaj z občinama Dobrova - Polhov Gradec in Horjul čez gozd uredila kolesarsko stezo, ki naj bi omogočala varno in nemoteno vožnjo, vendar zaradi objestnih motoristov in voznikov osebnih avtomobilov, ki iz različnih razlogov kršijo pravila, žal ne more zares služiti svojemu namenu. Tudi na klopeh ob poti – številne so bile že uničene in neznanci so pokradli lesene dele – ni mogoče v miru posedeti in si odpočiti, uživati v naravi, saj redno mimo hrumijo glasni motorji in avtomobili. Med sprehajalci so tudi majhni otroci, ki se ne zavedajo vseh nevarnosti in je zanje trenutek nepozornosti lahko usoden. Glede na to, da je gozdna pot postala priljubljena bližnjica za voznike, ki se izživljajo z motorjem ali izogibajo glavnim cestam, ker so pod očitnim vplivom prepovedanih substanc, je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do hujše nesreče. 

Sprehajalci in bližnji stanovalci voznike in kolesarje, ki kršijo pravila, redno opozarjajo, pogosto v odgovor dobijo posmeh, češ, kaj nam pa morete, nekateri celo grozijo. Na platformi YouTube so celo kanali, kjer skupine objavljajo svoje gozdne avanture na motorjih, vključno z nedovoljenim snemanjem sprehajalcev s kamerami na čeladah, posnetke objavljajo in komentirajo. 

Iz dobre namere občin, da se uredi kolesarsko pot, je torej nastala obilica težav, med drugim uničevanje flore in favne, ogrožanje varnosti sprehajalcev in kolesarjev ter nadlegovanje s hrupom. Gozd je postal zbirališče in bližnjica za uživalce prepovedanih substanc, objestne kolesarje in motoriste. Žal so kulturni kolesarji, ki se mirno peljejo po kolesarski poti v manjšini.

Kljub urejeni poti se številni kolesarji (mountainbikerji, downhillerji) te ne držijo, vozijo se praktično po celem gozdu, s tem uničujejo naravo, plašijo živali in se požvižgajo na varnost sprehajalcev. Ko z vožnjo po delih gozda, ki temu niso namenjeni, ogrožajo ljudi, prestrašijo pse na vrvicah ali gozdne živali, morajo prevzeti tudi odgovornost za morebitne reakcije prestrašene živali ali nezgode, ko se jim ni mogoče pravočasno umakniti. Namesto tega je marsikateri jezen kolesar ali motorist po neprijetnem dogodku, ki ga je sam povzročil, osoren ali celo napadalen do sprehajalcev in jih krivi za posledice svoje vožnje po neutrjenih poteh, kjer v resnici s kolesom ali motorjem nima kaj iskati. 

Sprehajanje po gozdu je postalo nevarno, saj vsak trenutek lahko od nekod pridrvi kolesar, motorist ali se pripelje avto. Vsekakor pa gozd za sprehajalce ni več prostor za sprostitev, mir in uživanje v naravi.

V zvezi s krajo gozdnih klopi, ki so bile postavljene ob kolesarski poti, je občina pozvala vse občane za kakršnekoli informacije. Nujno bi bilo konkretno ukrepanje tudi v zvezi z nedovoljeno vožnjo skozi gozd. To bi lahko storili z zapornico (z omogočenim prehodom za lastnike gozdov s traktorjem za opravljanje gozdne dejavnosti) ali z ustreznimi pozivi in ukrepi občinske redarske službe ali policijske postaje (nekaj časa reden nato pa občasen nadzor, poziv občanom z navodili, kako lahko poročajo o kršitvah in storilcih).

Brez ustreznih ukrepov in tudi sankcij za kršitelje bo žal dobronamerna poteza občine postala le vir škode, ogrožanja varnosti in slabe volje. Sprehajalci in bližnji stanovalci so na to že opozorili občinske organe, konkretnih in učinkovitih rešitev še ni bilo. 

Sproščeno, prijetno in varno sobivanje v občini je možno le, če bomo vsi prispevali po svojih močeh. 

Občani, ki jim je mar

Oglejte si tudi