Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Deset nasvetov za veseli december

Veseli december je mesec praznovanja, druženja in hrane. To je mesec, ko si dovolimo sprostiti zavore brez slabe vesti. In prav je tako! Pa vendar se moramo tudi decembra veseliti in družiti odgovorno. Ne glede na to, ali hujšamo ali ne, decembra moramo vsaj za silo ohraniti zmernost kar se tiče naših prehranskih navad. Kako to storiti?

 

1. Svojo rutino čez praznike kar se da približajmo tisti, ki jo imamo tudi drugače.

Če vemo, da imamo zvečer zabavo, čez dan jemo normalno. Drugače bomo na zabavo prišli sestradani in bomo tam pojedli več, kot bi sicer. Spremenimo le prehranjevanje dan po zabavi, ko zmanjšamo velikost obrokov, ki jih pojemo. Obrokov v nobenem primeru ne izpuščamo.

 

2. Zmernost je lepa čednost.

Ne rabimo pojesti vsega, kar nam je ponujeno. Preprosto se prijazno zahvalimo in odklonimo. Če si hrano nalagamo sami, izberemo večji krožnik in tisto, kar želimo pojesti naložimo le enkrat. Tako bomo imeli bolj jasen pregled nad končno količino hrane, ki smo jo tisti večer pojedli, kot če bi na manjše krožničke hrano nalagali večkrat.

 

3. Izberemo sveže, manj mastne in manj sladke izbire.

Na zabavah je pogosto široka izbira postrežene hrane. Za predjed se izogibajmo slanim salamam in se odločimo raje za zelenjavne izbire, pri glavni jedi skušajmo cvrtje zamenjati z izbirami v lastnem soku. Izognimo se uporabi omak, prelivov, priteklin (majoneza, ketchup, tatarska omaka) ali smetane. Pojemo osnovni obrok in izpustimo le-te dodatke. Če to ne gre, pojejmo manjšo porcijo in zraven raje veliko sveže zelenjave oz. solato.

 

4. Pred sladico naredimo pavzo.

Malce poklepetajmo ali se sprehodimo. Tako bomo sploh začutili sitost, preden napademo novo hrano. Raje kot sladko pecivo sicer za sladico izberimo sveže sadje.

 

5. Vzemimo »doggie bag«.

Če je hrana postrežena in na velikost porcije ne moremo pravočasno vplivati, prosimo natakarje, da nam pripravijo paketek ostankov za domov.

 

6. Za žejo pijmo vodo.

Že tako je ob alkoholu priporočljivo uživati tudi vodo, pijmo jo pa tudi sicer. Če bi na primer cel večer pili sok ali gazirano pijačo, bi lahko svoj kaloričen vnos tistega dne približali še enemu kosilu! Tega si gotovo ne želimo. Raje tako pojejmo še kaj dobrega, kar je za nas pripravil gostitelj in si ob tem natočimo kozarec vode.

 

7. Izračunajmo koliko hrane pripraviti za naše goste.

Predvidimo velikosti porcij, ki jih bodo pojedli naši gostje. Če na zabavo pridejo tako otroci kot odrasli, faktor hrane na osebo predvidimo za žensko. Potem pomnožimo s številom naših gostov – otroci pojedo malce manj, moški malce več. In hrane bo tako ravno prav za vse. Če imamo na primer 3 vrste mesa in dve prilogi, ustrezno delimo. Malo gostov je sposobnih pojesti 3 * 200 g mesa (malo piščanca, malo govedine in svinjski dunajski zrezek) in še 2 * 200 g priloge (krompirja in riža). Izbire se med goste porazdelijo in nihče ne bo zameril, če bo ene izbire zmanjkalo in bo zamenjal za drugo. Konec koncev so prišli na domačo zabavo in ne v restavracijo, pa tudi tam kdaj določenih jedi zmanjka.

 

8. Servirno mizo ločimo od mize, kjer bomo jedli.

Če je hrana vseskozi na očeh, pojemo več. Servirno mizo tako postavimo ob rob prostora, kjer je zabava, da morajo naši gostje vstati od mize in si naložiti hrano. To naredimo tudi če imamo več hodov. Hladen prigrizek umaknemo, ko pride na vrsto glavna jed. Sladice ne postrežemo, ampak tudi pecivo in sadje ter ostalo, kar smo predvideli, pripravimo na servirno mizo.

 

9. Dan po zabavi pojejmo manj.

Dan po obilni pojedini bomo skoraj gotovo manj lačni. Temu prilagodimo naše obroke. Za zajtrk naslednji dan tako na primer izberemo le sadje, za malico jogurt, pri kosilu juho ali nekaj na žlico, pri popoldanski malici zelen smoothie na vodni osnovi in za večerjo solato. Tako bomo naš organizem naslednji dan kar se da hitro prečistili grehov prejšnjega večera.

 

10. Maček.

Če smo na zabavi spili kak kozarec šampanjca preveč, bomo glavobol naslednjega dne najhitreje premagali s hrano rdeče barve. Ob zajtrku si tako privoščimo sok granatnega jabolka ali višnjev sok, pri kosilu pojejmo solato rdeče pese, za večerjo pa si narežimo papriko in paradižnik ter ju povežimo v solati. Spijemo veliko vode in pazimo, da ne pretiravamo s kavo, sploh če čutimo utrujenost in je pred nami naporen dan. Raje si pomagajmo z limonado ali čajem.

Katja Simič 

Katja Simić je dolgoletna plesna učiteljica in diplomirana dietetičarka. V Športni dvorani Dobrova vodi program PRP (plesne rekreacije in prehrane) za ženske, ki želijo ohraniti ali pridobiti vitko linijo in zdrave prehranske navade. Dvakrat tedensko z vadbo plesne rekreacije v ritmu glasbe razgibavajo svoje telo, edinstvena pa je ura tedensko, namenjena pogovoru o tedenskem jedilniku, pasteh in težavah nezdravih navad, iskanju motivacije in zdravi prehrani nasploh. Vadbe in jedilniki so zaokroženi v 3-mesečne programe, prilagojene letnemu času. Zimski PRP bo trajal od januarja do marca. Vadba bo zagotavljala gibanje tudi v neugodnem letnem času, sezonski cilj prehrane pa bo preprečiti prehudo hranilno iztrošenost organizma, da spomladanska utrujenost ne bo prehuda. Brezplačni spoznavni srečanji bosta v ponedeljek 7. 1. in sredo 9. 1. ob 19:00 v Športni dvorani Dobrova. Potrebujete lahka športna oblačila, športne copate za dvorano in dobro voljo. Vse udeleženke bodo brezplačno prejele tudi raznolik, uravnotežen in sezonski tedenski jedilnik! Prijave in več informacij preko telefona 068 632 291 ali e-maila info@dietetik-priporoca.si.

 

 

Oglejte si tudi