Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Bela jelka v vsako celico, družino, dom

Zeliščna sekcija nas je ponovno presenetila s kakovostnim predavanjem Staneta Benedetiča, ki nam je že marca predstavil belo jelko in njene značilnosti. Tokratno predavanje je bilo zelo zanimivo in strokovno, tako da so obiskovalci poslušali z velikim zanimanjem. Ključno področje pogovora je bila množična biološka odvisnost zahodne civilizacije od sladkorja v prehrani. Posledično je v izjemnem naraščanju pojav diabetesa tipa 2 kot enega največjih zdravstvenih problemov razvitega sveta. Pogovorili smo se o pomenu glikemičnega indeksa živil ter o tem, kako si lahko s tem pomagamo pri kontroli sladkorja v krvi. Slišali smo tudi zelo zanimivo praktično prehransko izkušnjo osebe srednjih let, ki se od četrtega leta dalje sooča z diagnozo diabetesa tipa 1.

 

Odnos do zeliščne tradicije je osnova za prepoznavnost v svetu

Med drugim smo slišali tudi, kako druge države cenijo zeliščno narodno kulturo in imajo drugačen odnos do svojih naravnih bogastev, kot smo ga vajeni v rodni Sloveniji. Francija na primer povzdiguje rdeči bor in aromaterapijo s polji sivke na čelo, Norveška čisla rjavo norveško algo, Avstralija je ponosna na svojo aboriginsko tradicijo uporabe čajevca in evkaliptusa, Nova Zelandija je ponosna na maorsko zeliščno ozadje, kjer kraljuje manuka, ajurvedska zelišča z ašvagando, šisandro, garcinijo mnogi kujejo med svetovna naravna bogastva. Ruska zeliščna medicina ohranja in plemeniti spoznanja o sibirski cedri itd. Tako smo mnogi Slovenci še vedno veliko bolje seznanjeni s tujo zeliščno kulturo in tradicijo kot s svojo lastno zeliščno identiteto. Končno tudi slovenska znanost zadnja leta vedno bolj ceni in odkriva bogastvo polifenolov kočevske bele jelke, zahvaljujoč vrhunskim slovenskim strokovnjakom na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.


Izvleček bele jelke

Bela jelka ali hoja je slovensko avtohtono drevo, ki je bogato s polifenoli ali lesnimi antioksidanti, ki jih celice zlahka sprejemajo in nanje zelo blagodejno delujejo. Polifenoli se pridobivajo s posebnim postopkom vodne ekstrakcije. Podobno kot sami doma naredimo čaj. Surovina so mlete grče vej najmanj 20 let stare bele jelke. Veje, kot ostanek lesne industrije, ročno nabirajo v ekološko neokrnjenih kočevskih gozdovih nad 1000 m nadmorske višine. V namen pridobivanja učinkovine se dodatno belih jelk ne seka, zato je surovina omejena na načrtovan letni posek. Znanstveniki so v grčah vej bele jelke odkrili izjemno zanimivo in raznoliko sestavo polifenolov. Doslej so prepoznali že 36 različnih polifenolov, ki delujejo sinergično. Predvsem je veliko izjemno majhnih molekul polifenolov, ki imajo številne pozitivne učinke na telo in zelo dobro prehajajo skozi celične membrane ter tako delujejo znotraj celic.


Bela jelka, gozdni zdravnik za divjad

Bela jelka ima poseben pomen za divjad v gozdu. Je neke vrste gozdni zdravnik, nagonski vir energije in celične zaščite za divje živali. Zato je treba mlade sadike jelk zaščititi pred divjadjo, ker jih drugače pojedo preden zrastejo. Nekatere podobne polifenole, delno v manjših količinah, dobimo tudi v drugih gozdnih sadežih, kot so na primer borovnice, ki so tudi enostavno dostopna varovalna gozdna živila.


Bela jelka in različna življenjska obdobja

Če razumemo, je bila povprečna starost leta 1900 okoli 45 let, danes pa ljudje živimo tudi 90 let in več. Kljub staranju so nekateri v tem obdobju še vedno zelo ustvarjalni, funkcionalni in aktivni. Če se naučimo uporabiti polifenole bele jelke za biološko podporo, lahko lažje ohranjamo vitalnost in življenjsko energijo v vseh življenjskih obdobjih. Tako lažje opravljamo vse naloge, ki si jih kot emocionalna, socialna, ustvarjalna in aktivna zemeljska bitja sami izberemo. Mlajši ljudje potrebujejo izdatno biološko prehransko podporo predvsem zaradi lastnih ambicij, športa, šolanja, študija ter morebitnih osebnih posebnosti. Srednja leta so energijsko najbolj zahtevna, saj se seštevajo obveznosti družine, partnerstva, otrok, službe in lastnih ambicij. Zaradi tega velikokrat mnogi zapadejo v izjemno hudo izgorelost in kronično utrujenost. Stalni negativni stres, ujetost v vsakodnevno rutino in predvsem nemoč, da bi spremenili okoliščine, mnoge ljudi pahne v hude zdravstvene težave, ki pa jih tudi najboljši zdravniki z najboljšimi nameni in najboljšo opremo ter urgentno dostopnostjo težko obvladujejo. Ko prehajamo v starejša leta se sicer vse to nekako umiri, potreba po polifenolih pa ostaja predvsem zaradi biološkega ozadja fenomena staranja.

 

Veseli nas, da Slovenci končno lahko v svojo osebno skrb za dobro počutje vključimo tudi lastna narodna tradicionalna in moderna slovenska farmacevtska spoznanja, ki odmevajo po celem svetu. Za zaključek morate vedeti, da izjemna odkritja o delovanju lesnih polifenolov kočevske bele jelke pridejo do izraza le, če jih kot uporabniki znamo pravilno uporabiti in izkoristiti. Če vas zanima več o tem, pošljite vprašanja po e-pošti na kud.kosec@gmail.com. Predavanje smo zaključili z velikim spontanim ploskanjem.

KUD KOSEC

Oglejte si tudi