Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

SKUPINA ZA MAME

Zadnje srečanje mladih mamic je z obiskom obogatila lokalna patronažna sestra in babica Cilka Škof. Naš cikel osmih srečanj, na katerih smo obdelovale skladno z razvojem materinstva izbrane teme (od poroda, hranjenja, spanja otroka, odnosa s svojo mamo, partnerjem, bližnjo okolico do stika z otrokom), smo tako zaključile s pogovorom o prijetni izkušnji poporodnih obiskov ga. Cilke. Hvala vsem za iskrenost!
Ženske z otroki v naročju nihajo kot žito, ki ziblje zlato zrnje. 
Njihov govor je šepet vetra, ki gre čez njive. 
Njihove roke so listi, ki zbirajo sok zemlje in ogenj neba. 
Vse za zlato zrnje v naročju.
Njihove oči se svetijo – v njih je toliko toplote,
kot je premore le julijsko sonce.
(Neža Maurer)

Donositi, roditi, negovati in hkrati že vzgajati otroka za žensko ni lahek »poklic«. Otrok vsrkava sporočila iz okolja z vsemi čutili že od spočetja naprej. In mama je tista prva oseba, ki mu preda temelje za njegovo nadaljnje življenje. Zato rabi vsaka mama tudi sama veliko nege in podpore iz okolja. Postati mati je proces, ki se sicer telesno začne s spočetjem, ko telo sprejme novo življenje, ki se razvija v telesu matere ter nadaljuje z nosečnostjo, porodom in skrbjo za otroka. Ženska pa postaja mati tudi znotraj sebe. Ko se srečuje z željo po otroku, sprejemanjem otroka in svoje nove podobe v času nosečnosti. Ko spoznava svojo popolnost in nepopolnost, svojo moč in nemoč, svoje strahove in sposobnosti, bolečino in veselje … Materinstvo od nje zahteva veliko odločanja, predajanja, zaupanja svojemu instinktu, posluha zase in otroka. Predvsem od nje zahteva zelo malo razuma in več srčnosti, predajanja in zaupanja lastni intuiciji. Velikokrat srce matere govori eno, okolica pa drugo. Komu bolj zaupati? Sebi, svoji instinktivni ženski naravi, svojim globinam, ki že tisočletja nudijo dom zarodku, rojevajo otroka in ga negujejo ter vzgajajo? Ali vedno se spreminjajoči paradigmi družbe? In potem je ženska razpeta med seboj in normami družbe, večinoma sama. Ne živi več v razširjeni družini, njene prijateljice so prezaposlene, starši še delajo, partner pride pozno domov. Vsa vprašanja, dvomi, strahovi, nega in vzgoja otroka padejo na njena ramena. Kaj jo lahko reši?

Skupina za mame je namenjena mamam, da se sprostijo in spregovorijo o skrbeh, veselju, kako je biti mamica, česa jih je strah, kaj pogrešajo, kaj jih jezi, na kaj so ponosne … Preprosto in enostavno zdravilo za današnjo Mamo je, da se poveže z ostalimi Ženskami, ki so trenutno v isti koži kot ona sama. 
Da v varnem prostoru, ki ga nudi skupina za mame, začnemo zaupatI sebi in otroku, da imamo pravico verjeti, da smo najboljša mama za svojega otroka, ne glede na to, kaj pravijo drugi. Vsakič je skupina obravnavala drugo temo (npr. porod, dojenje in hranjenje, uspavanje, odnosi s sorodniki ...), o kateri je imela vsaka mama možnost govoriti in razmišljati, terapevtka pa je sodelovala v pogovoru z vsako mamo posebej. Namen SKUPINE ZA MAME je, da se Ženske, ki postajamo mame ali smo mame, povežemo, negujemo, podpiramo, delimo izkušnje, mnenja, smeh in solze.

Skupino je vodila Bogdana Mikša, specialistka družinske in zakonske terapije

Oglejte si tudi