Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Jeseni oddelek vrtca tudi v Črnem Vrhu

Občinski svetniki so z novim rebalansom občinskega proračuna dali zeleno luč za oblikovanje kombiniranega oddelka vrtca v Črnem Vrhu, ki bi lahko septembra že sprejel od 10 do 17 otrok prvega in drugega starostnega obdobja. S tem so omogočili tudi izvedbo potrebnih del v prostorih podružnične šole, ki bodo otrokom zagotovila ustrezen standard in varnost bivanja.

Iniciativa za vrtec Črni Vrh in Krajevna skupnost Črni Vrh sta 21. 4. 2017 na občinsko upravo naslovila pobudo za formiranje oddelka vrtca na Črnem Vrhu. Ugotavljajo namreč, da se na območju te krajevne skupnosti že nekaj časa kaže potreba po organiziranem varstvu predšolskih otrok, saj k sreči ostaja doma vse več mladih, ki si tu ustvarijo družine. Kot ena redkih vasi še nimajo organiziranega varstva predšolskih otrok v neposredni bližini, čeprav je v Črnem Vrhu že obstoječi objekt podružnične šole že od leta 1938, ki v letošnjem letu praznuje tudi 80-letnico svojega obstoja. Slednje žal privede tudi do problema z vpisom otrok v 1. razred osnovne šole, saj veliko staršev, ki vozi svoje otroke v vrtec v dolino, tja otroka kasneje vpiše tudi v osnovnošolsko izobraževanje. Kar pojasnjuje tudi podatek, da se število rojstev v letih 2007 – 2010 giblje med 3 in 8  in v povprečju predstavlja 5,3 rojstev letno, prag podružnične šole pa prestopi od 1 do 6 učencev, kar v povprečju pomeni le dobre 3 učence. Podružnična osnovna šola pa tudi iz tega razloga izgublja število vpisanih, kar pa ne prispeva k spodbudi za njeno ohranitev.

Anketa pokazala zainteresiranost staršev

V preteklem mesecu je Občina Dobrova- Polhov Gradec med starše predšolskih otrok iz šolskega okoliša Črni Vrh, Smolnik in Srednji Vrh, od koder prihajajo potencialno vpisani otroci, razdelila anketni vprašalnik. Anketiranih je bilo 26 staršev oziroma 35 otrok, odgovore nanj pa je posredovalo 18 staršev. Na vprašanje: "Če bi odprli vrtec v Črnem Vrhu, ali bi se odločili zanj", je kar 11 staršev odgovorilo pozitivno, nekateri pa bi to koristili le pod posebnimi pogoji. Anketa pa ni vključevala drugih potencialno zainteresiranih staršev iz sosednjih občin, ki živijo v sosednjih naseljih kot je Bukov Vrh in bi lahko zapolnili prosta mesta otrok.


Občinski svet potrdil sredstva

Glede na podporo pobudi o ustanovitvi novega oddelka vrtca in ob predpostavki, da idejo podpira tudi celotno vodstvo Osnovne šole Polhov Gradec, so odgovorni na občini skupaj s strokovnjaki pripravili predlog  in oceno nove prostorske ureditve oddelka vrtca v stavbi podružnične šole Črni Vrh. V sklopu prenovitvenih in dopolnitvenih del, ki so zajete v predlogu za izvedbo, se predvidevajo dela tako na zunanjosti objekta kot v notranjih prostorih stavbe ter zunanjem igrišču. Skupna ocena potrebnih gradbenih del se ocenjuje v višini 49.288 eurov, nakup opreme z igračami in igrali pa okoli 15.000 eurov. Poleg tega je občina vrtcu v primeru vključitve v oddelek najmanj 10 otrok dolžna zagotoviti sredstva za največ 7 prostih mest v znesku 2.513 eura oziroma na letni ravni 30.156 eurov. O slednjem je bil občinski svet seznanjen na 23. občinski seji 11. 4. in je z rebalansom proračuna to tudi potrdil.

Tako je skladno s končno oceno izvajalca predloga za izvedbo umestitev kombiniranega oddelka za varstvo predšolskih otrok možna, ob predpostavki in izvedbi prenovitvenih in ureditvenih del, ki zagotavljajo ustrezen standard in varnost bivanja vseh v prostorih podružnične šole. Predvsem pa ob predpostavki, da bo interes staršev za vpis predšolskih otrok zadosten.

Nova enota vrtca v Črnem Vrhu je pa po mnenju župana Franca Setnikarja izrednega pomena za ohranjanja življenja na podeželju in v skrbi za njihovo kakovost bivanja.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi