Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Tabor za nadarjene

V petek, 11. 9. 2020, smo se po štirih urah pouka odpravili na nepozaben vikend za nadarjene učence. Čakal nas je avtobus, da nas odpelje na Dolenjsko. Ko smo prispeli, smo se razpakirali in sledilo je kosilo. Imeli smo prosti čas, da smo posteljo oblekli v posteljnino in se podružili s prijatelji. Sledile se delavnice. Najprej smo odšli na lokostrelstvo, kjer smo se izurili za lokostrelce. Kasneje smo postavili vetrnico in izmerili, kako hitro se vrti. Odšli smo tudi k potoku Črmošnjica in med hojo so nam pripovedovali, da se Črmošnjice imenujejo po čemažu (črmož). Na potoku smo izmerili hitrost vode z imitiranjem mlina. 

Zvečer smo odšli na Topli vrh (zaradi sončne strani hriba, ki je vedno topla). Glede na zvezdo Severnico smo se orientirali na sever. Pod severnico je ozvezdje Kasiopeje. Po dolgem pohodu smo utrujeni odšli spat.

Naslednje jutro so nam pripravili zelo dober zajtrk za moč. Imeli smo nekaj prostega časa za igranje košarke in nogometa. Kmalu so sledile dejavnosti. Gospod nam je razložil, kaj so obnovljivi in neobnovljivi viri energije. Lotili smo se izdelovanja grelca na sončne celice. Sledilo je kosilo.

Po kosilu smo imeli prosti čas. Igrali smo golf ter namizni tenis. Sledil je pohod do izvira Črmošnjice. Odpravili smo se do travnika ob potoku. Izmerili smo čistost ter kislino vode s posebnimi tekočinami. V potoku so se skrivali tudi raki, ki smo jih lahko le za kratek trenutek tudi ujeli. 

Sledila je večerja, po njej pa kviz, kjer smo preverili naše znanje o različnih temah. Učiteljice so nam zastavljale vprašanja, mi pa smo v najkrajšem možnem času odgovarjali na njih. Zelo je bilo napeto, a vsega je enkrat konec. Odšli smo v postelje in spat.

Napočil je še zadnji dan. Pojedli smo zajtrk in odšli na orientacijski pohod s tablicami. Sprehajali smo se po začrtani poti in na tablici reševali naloge. Ko smo se vrnili, smo pojedli kosilo, se kot šola zahvalili in odšli nazaj proti domu.

Matija Čuden, 7. b 

Oglejte si tudi