Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

S prižigom lučk skočili v čarobni mesec

Na zadnji novembrski večer je v grajskem parku potekal čaroben prižig lučk in umetniških lampionov z otroškimi poslikavami ilustratorke Marjance Jemec Božič, ki bodo park in Polhograjsko graščino razsvetljevale cel praznični december.
Kulturni program, ki je vseboval plesne in instrumentalne ter pevske točke in recitacije, so pripravili učenci osnovne šole Polhov Gradec. Čudovit in miren praznični mesec december, v družbi najbližjih, tistih ki jih imajo radi so zbranim v tokratnih nagovorih zaželeli tudi župan Franc Setnikar in ravnateljica Ilinka Kucler ter predstavnica Javnega zavoda Polhograjska graščina Nina Slana. Tako kot program, pa so osnovnošolci bili tudi avtorji čudovitih pravljičnih lampionov. Na njih so letos naslikali in narisali glavne motive in like velike dame slovenskih ilustracij Marjance Jemec Božič. Lampione torej krasijo Piko Dinozaver, nagajiva opica iz knjige Nana, mala opica, Papagaj Bine, kopica rdečih škorenjčkov ter raznobarvnih gumbov iz pravljice Prodajamo za gumbe, na enem najdemo tudi Jakca in strica hladilnika ter še nekatere druge zanimive like iz pravljic Anje Štefan in njene zbirke Melje, melje mlinček. Umetniška dela so nastajala kak mesec, in sicer pod umetniškim vodstvom Darinke Orel. Otroške stvaritve si je ta večer prišla ogledati tudi sama ilustratorka Marjance Jemec Božič, ki je pohvalila otroke in tovrstno spodbujanje otroške ustvarjalnosti. Gostja je, skupaj z županom in ravnateljico, sodelovala pri težko pričakovanem prižigu lučk, ki so ga z glasnim odštevanjem pospremili otroci in množica zbranih obiskovalcev.

"Ljudje, prižgimo luč! Po celem svetu hkrati! Naj sveti kdo ve kam, saj kdaj že plamen sveče
pokaže pot do sreče, človeku, ki je sam. Prižgimo luč, ljudje! Po celem svetu hkrati!" Čudovita recitacija Frana Milčinskega Ježek, ki še kar odmeva…, je sicer zaključila uradni del dogodka, s katerim je Polhov Gradec zakorakal v praznični mesec. Neformalno pa se je druženje obiskovalcev oziroma tistih, ki jih mraz ni pregnal v tople domove, nadaljevalo še z občudovanjem praznične okrasitve parka ter z gretjem ob topli pijači, v zavetju grajske lipe.

Fotografije in besedilo: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi