Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Šolsko igrišče še zmeraj gradbišče

Saj veste, najboljša droga je žoga, ekrani pa novodobna odvisnost. Vaški otroci se lahko zdaj igrajo z žogo na travi pri gostilni Pograjski dom, a je tam le malo prostora in še košarkarski koš so za potrebe postavitve šotora veselice nespretno odrezali! Terme Briše imajo tudi prostor za igre z žogo, ne le kopanje, domačini so napeli profesionalno mrežo za odbojko. A najboljša vzgoja je zgled, zavrtimo kolesa, žogo na prtljažnik in aktivno druženje.
20. septembra je predviden zaključek vseh del okoli šolskega poslopja. Podjetje Eurograd iz Ljubljane bi po pogodbi z občino Dobrova - Polhov Gradec kot investitorjem tega 1,04 milijona evrov vrednega projekta urejanja okolice osnovne šole moralo z deli zaključiti sicer že sredi junija letos. Direktor podjetja Mirsad Letić nas je zadnje dni avgusta, ko sem tudi fotografiral, peljal po gradbišču, kjer vsak dan dela 20 delavcev in pojasnil razloge za zamudo; prvi zaplet je bil z glavnim opornim zidom – geomehanske raziskave so pokazale, da morajo biti nosilni piloti globoki 11 in ne le 8 m (premer 80 cm in medsebojni razmik 80 cm), prav tako je sprednji vidni betonski zid zdaj ulit beton, ne pa le tanjši betonski obrizg. Predenj bodo postavili montažne tribune, za kar pa niso odgovorni oni, za to bo poskrbel naslednji izvajalec. Dodatne skrbi in stroške jim je povzročala stalna podtalna voda za tem zidom, zaradi česar so morali postaviti dodatne drenažne cevi. Zaplet je nastal tudi pri igrišču, saj so predvidevali izkop materiala do globine 50 cm, vendar je geomehanik po izvrtanih vzorcih zemljine predlagal izkop 70 cm podlage in nasutje prav take količine čvrste peščene podlage pred asfaltiranjem. In še tretje; šolsko parkirišče nasproti glavne šolske stavbe je dodatno utrjeno na zunanjem robu s t. i. armirano zemljino. Gre za tehniko gradnje bregov, kjer se nasutje peščenega materiala utrdi z vmesnimi plastmi jeklenih mrež, kakršne se uporabljajo pri armiranju betonskih tal pri gradnji stavb, na zunanji del pa se dodatno pritrdi še kokosove mreže, ki preprečijo drsenje materiala. Ob pisanju članka konec avgusta je izvajalec na parkirišču, ki sta mu manjkala skoraj meter nasutja in asfalt, ravno razpeljeval cevi za kanalizacijo in meteorne vode z lovilci olj. Parkirišče bo zaključeno z betonskimi robniki brez dodatne ograje, saj bodo pustili še dovolj bankine, da varnost uporabnikov ne bo ogrožena.

Obnovljeno obstoječe nogometno igrišče, urejena atletska steza in parkirišče ter dostopna pot, košarkarsko igrišče, igrišče za suvanje krogle, igrišče za odbojko na mivki in površina za skok v daljino, otroška igrala na robu parkirišča pa še niso vse novitete, v novem objektu na skrajni desni strani gradbišča bosta kotlovnica in shramba zabojnikov za smeti, na njej pa bo ravna uporabna zelena streha, kjer te dni zaključujejo s polaganjem hidroizolacije po klasični metodi z varjenim izotektom. Konec avgusta delavci polagajo tlakovce na robu osrednjega igrišča ter končujejo odvodnjavanje na parkirišču in spodnjem delu igrišča … Domačini pa odštevamo dneve in se veselimo slavnostnega odprtja in zakuske.

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi