Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Še vedno ni jasno, ali se bo na Dobrovi gradil trgovski center, razlog – težave investitorja pri odkupu zemljišč

V četrtek, 11. novembra 2021, so se ponovno sestali lastniki zemljišč, predstavniki Krajevne skupnosti Dobrova, župan Franc Setnikar in potencialni investitor za gradnjo objekta. Že vse od zadnjega sestanka, ki je potekal 15. oktobra 2020, je investitor poskušal vzpostaviti dialog z nekaterimi lastniki zemljišč, ki svojega zemljišča niso pripravljeni prodati.

Investitor za gradnjo poslovno-trgovskega centra potrebuje zemljišča v središču Dobrove

Vse lastnike zemljišč in predstavnike krajevne skupnosti je najprej nagovoril župan Franc Setnikar, ki je poudaril, da je na strani občanov, ki nujno potrebujejo večjo trgovino v svoji bližini in da je Občina Dobrova - Polhov Gradec v sodelovanju z občinskim svetom naredila vse, kar lahko naredi za izgradnjo poslovno-trgovskega centra na Dobrovi. Leta 2018 je bil sprejet Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Dobrova - Polhov Gradec, s čemer je bila zagotovljena sprememba prostorskega načrta v središču Dobrove, ki zdaj dovoljuje gradnjo tovrstnega poslovno-trgovskega objekta. Potreben je le še investitor, saj Občina sama ne sme zgraditi trgovine – to lahko počnejo le trgovci oz. zunanji investitorji. Župan je povedal še, da je Občina načrtovala sočasno gradnjo centra Emila Adamiča in poslovno-trgovskega objekta, saj bi se ta objekt nahajal poleg Centra, za katerega je Občina že pridobila zemljišča. Predstavniki krajevne skupnosti Dobrova, ki so se sestanka udeležili, pa so prav tako povedali, da si oni in krajani želijo nov poslovno-trgovski objekt na Dobrovi.

Potencialni investitor je na sestanku povedal, da želi zemljišča, ki so potrebna za gradnjo poslovno-trgovskega objekta, od lastnikov zemljišč odkupiti po razumljivi ceni, ki za primerljiva zazidljiva zemljišča trenutno znaša približno 115 €/m2, nikakor pa ne po ceni 300 €/m2, kot zahtevajo nekateri lastniki zemljišča. Namesto odkupa zemljišča je lastnikom ponudil tudi možnost nadomestila z drugim ustreznim zemljiščem ali lastništvo prostora v novem objektu, v katerem se bodo nahajala tudi stanovanja. Poudaril pa je, da bo na Dobrovi prej ali slej zaključil – ali z gradnjo, ali pa z dogovori, če ti ne bodo nikamor peljali. A to bi pomenilo, da poslovno-trgovskega centra na Dobrovi še vsaj nekaj let ne bo, saj ga prostorski načrt drugje zaenkrat ne predvideva. To bi pomenilo, da potrebe občanov še nekaj časa, žal, ne bodo uslišane, čeprav si večje trgovine na Dobrovi želimo skoraj vsi.

Pa Center Emila Adamiča?

Občina je želela sočasen pričetek gradnje Centra Emila Adamiča in poslovno-trgovskega centra, saj bi to pomenilo zmanjšanje stroškov pri gradnji in večjo arhitekturno povezanosti objekta. Občina ima za Center Emila Adamiča že izdelano investicijsko dokumentacijo in Programsko nalogo, na podlagi katere bo še v tem mesecu objavila Javni razpis za pričetek samostojne gradnje, če lastniki zemljišč s potencialnim investitorjem ne bodo našli skupnega jezika in se bo le-ta umaknil.

Center Emila Adamiča bo po izgradnji postal kulturno in družabno središče občine, saj bo nudil prostore za izvajanje številnih dejavnost – za delovanje lokalnih društev, pa večnamensko dvorano, prostore za knjižnico in tudi prostore za zdravstveno, lekarniško, poštno in bančno dejavnost ter druge storitve.

Z gradnjo centra bo urejeno celotno območje od transformatorske postaje do krožišča: postavljena bo nova transformatorska postaja, izvedena nova pokablitev električnega voda, prestavitev in ureditev avtobusne postaje, zgrajeni bosta barjanska kolesarska povezava in obvozna cesta na Dobrovi, ki je projekt Direkcije RS za infrastrukturo. Ta bo promet speljala mimo središča naselja.



L. O.

Oglejte si tudi