Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Polhastično dogajanje prebudilo Pograjce!

Ne zgodi se pogosto, da otroci poslušajo odprtih ust, če jih ne nadzoruje stroga učiteljica ... V soboto, 23. junija popoldan so mladi in stari uživali v otroško razigranem dogajanju pod senco stoletne lipe, ki sta ga pripravila največja otroka med odraslimi – Nina Peče Grilc in Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc. Sto zbranih sta popeljala do slavnostnega odprtja Polhovega doživljajskega parka!
Povsem nova in z zgodbo o polhu rogoviležu začinjena turistična ponudba je tretji uspeli projekt zavoda Škrateljc. Po pastirskih škratih na Krvavcu in močvirskih škratih na Malem placu so zdaj obronke gozda nad grajskim parkom zasedle lesene skulpture gozdnih živali. Park je v prvi vrsti namenjen družinam, vrtcem in šolam. Popotovanje po pravljično-doživljajski deželi ima svoj začetek v Polhograjski graščini, kjer skupaj z vstopnico prejmete tudi Polhovo knjižico. Ta je nepogrešljiva za vsa doživetja v parku, predvsem pa bodo z njeno pomočjo otroci opravili pomembno nalogo: polhu bodo pomagali najti nov dom. Ob tem jih na poti pričakuje kar 15 velikih lesenih skulptur gozdnih živali, pa lesene hišice, brlog, didaktični elementi in še in še ... In kje je polh? Ne vidiš ga zlahka, saj je skrit, v zavetju gozda prikrit ... 

Po uvodnem nagovoru in predstavitvi dogajanja je bila Nina Peče Grilc tudi glavna igralka oziroma pripovedovalka zgodbe o polhu rogoviležu. Ob spremljavi akustičnih instrumentov so Samo, Ana in Nina zelo interaktivno pričarali oglašanje divjih živali in še stopnjevali dramatičnost zgodbe. Sledila je predstavitev obeh umetnikov; umetnik v naravi je bil Matic Zakrajšek, ki je skupaj z bratom ustvaril vseh 15 kupov divjih živali v naravni velikosti. No, skoraj vse, saj je polh ob vstopu v park  pri čebelarskem domu, narejen kot ostale figure iz enega kosa hrastovega lesa, mutiral v pravega velikana človeške velikosti! Naredila sta tudi lovsko opazovalnico in opazovalnico za ptice, od koder skozi reže opazuješ dogajanje okoli petih ptičjih hišic. "Nujna je bujna domišljija, moraš si v mislih ustvariti kreacijo in jo potem izrezljati iz enega kosa debla," pove Matic. Se je tudi kje zmotil, zarezal napačno in kakšnega od petnajstih kipov rezbaril dvakrat? "Tudi, enkrat pa res, a ne povem kje, me boste morali pocukati za rokav in vam povem osebno," pove v smehu Matic, ki je na slovesnost ob odprtju pripeljal svojo mlado družinico.


Občina Dobrova - Polhov Gradec je za projekt, ki je v prvi izdaji razveselil mladino že pred tremi leti, saj gre že za tretjo nadgradnjo in razširitev, uspela pridobiti 65.000 evrov evropskega denarja, sama je dodala še 25 tisočakov. Vse je izdelano iz lesa, od umetniških kipov živali, hišk, čebelnjaka … Avtorica celostne grafične podobe Polhovega doživljajskega parka, avtorica lika in ilustracij v knjigi Polh rogovilež je Maša Kozjek, v Polhovi knjižici pa se ji je kot soavtor in avtor ilustracij pridružil še Matjaž Dekleva. Seveda slavnostno odprtje ni minilo brez slavnostnega traku v barvah slovenske zastave, ki ga je prerezal prvi mož občine Dobrova - Polhov Gradec in tudi slavnostni govornik, župan Franc Setnikar.

Vabljeni v to pravljično deželo, spustite otroka na plano, pa ne le tistega, mladoletnega, predvsem otroka v sebi!

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi