Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – MAREC

»Življenje ni narejeno iz želja, temveč iz dejanj vsakogar izmed nas«.

Paulo Coelho

#lepadejanja   #medsosedskasolidarnost  

Zunaj je LIKOVNI NATEČAJ v okviru katerega zbiramo ilustracije na temo medsosedske solidarnosti. Imate tudi vi kaj ustvarjalne žilice, idejo kako ilustrirati lepo medsosedsko dejanje in znate poprijeti še za (digitalni) čopič?  Še posebej k sodelovanju vabimo vse študente_ke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter dijake_inje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Lepo vabljeni tudi vsi ustvarjalci_ke, ki v kampanji prepoznate priložnost za sebe, da s svojim delom pripomorete k širjenju solidarnosti. Včasih res ni potrebno veliko, da za seboj pustimo nekaj dobrega, včasih je vse skupaj lahko tudi humorno, zato vaši domišljiji puščamo prosto pot. Ilustracije zbiramo do 21. marca, vse podrobnosti natečaja najdete na naši spletni strani.
Naj lepo dejanje najlepše mesto najde! Se že veselimo vaših del!
Projekt 'Ljubljana, mesto solidarnosti' lahko spremljate tudi na instagramu pod imenom @lepa_dejanja.


REDNE AKTIVNOSTI IN DOGODKI

>>
DAN S PROSTOVOLJCI: Sem sreča v nesreči – kako ukrepati v primeru potresa?
11. 3. 2021, od 17. do 18. ure, platforma Zoom
Kakšen vpliv in posledice bo imela nesreča na vas je v veliki meri odvisno tudi od vaše pripravljenosti na nesrečo. Na delavnici boste spoznali, obnovili znanje kako se na nesrečo pripravite, kako ukrepati ob in po nesreči, v primeru potresa, poplave, požara.

Obvezne prijave do 9. 3. 2021 preko povezave na https://bit.ly/3amaEN6

>>DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
18. 3. 2021 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Sedaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi skrbeli za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave do 17. 3. 2021 preko
povezave ali na info@rdecikrizljubljana.si

>> PREDSTAVITEV TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
18. 3. 2020 ob 18. uri, ČS Golovec, Pot do šole 2, Ljubljana
Vabljeni na praktične delavnice – osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se spoznajte z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci – prva pomoč rešuje življenja!

>> SREČEVALNICA
Druženja, ki smo jih redno izvajali v okviru Srečevalnice, smo morali začasno zaustaviti zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov. S prihodom pomladi, lepega vremena in postopnim sproščanjem omejitev gibanja, načrtujemo, da bi v mesecu marcu ponovno začeli z našimi klepeti na prostem – morda celo s kako delavnico na prostem. Vabljeni, da nas spremljate na naši
facebook strani, kjer vas bomo obveščali o dogodkih oziroma vabljeni, da nam za prijavo v obveščanje pišete na e-pošto: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si.

>> IZMENJEVALNICA
Februar smo izkoristili za pospravljanje IZMskladišča in urejanja naših IZMzakladov. Pridno se pripravljamo na dogodke oziroma iščemo načine, kako bi naši zakladi čimprej našli nov dom, zato vas vabimo, da nas spremljate na naši
facebook strani ali na Instagram profilu, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh dogodkih. in aktivnostih.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODJALCEM
Potrebe po krvi se povečujejo, zato vljudno vabljeni, da se naročite in darujete kri. Pokličite na
030 716 796 ali 051 389 270 in se dogovorite za dan in uro prihoda na odvzem z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ul. 6, Ljubljana. Najava je obvezna.
Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato moramo o tem humanem dejanju po smrti razmišljati že za časa življenja. Obiščite nas in se vpišite v register!

>> PRVA POMOČ – TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI za voznike in zaposlene, delavnice in tečaj za bolničarja
S pridobivanjem znanja prve pomoči ne moremo čakati. Nikoli namreč ne vemo, kdaj nas za ovinkom pričaka nesreča. Tečaji in izpiti prve pomoči potekajo redno, vsak teden, z ustreznimi prilagoditvenimi ukrepi.
V marcu organiziramo tudi delavnico prve pomoči pri otrocih in dojenčkih. Delavnica bo potekala 19. 3. 2021 od 17. do 20. ure. Sprejemamo tudi informativne prijave za nov termin tečaja za bolničarja, ki bo predvidoma v spomladanskem času. Prijave in več informacij na:
www.prva-pomoc.si.

INFORMACIJE O HUMANITARNI POMOČI V ČASU EPIDEMIJE

>> NUJNA - HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski se obrnite na nas! Na posebni telefonski številki 040 788 698
smo dosegljivi za informacije o nujni humanitarni oskrbi prebivalstva od ponedeljka do četrtka od 9. do 15. ure, v petek od 9. do 12. ure. Delitev pomoči v Humanitarnem centru poteka nemoteno. Oblačil do nadaljnjega ne sprejemamo.

>> PROJEKT TOPEL OBROK ZA VSE
Aktualna kriza povezana s pandemijo Covid-19 je pahnila veliko družin, posameznikov in starostnikov na rob preživetja. 2715 toplih obrokov so ljudje v stiski dobili tudi zaradi vaše pomoči, od 21. 12. 2020, ko smo začeli z akcijo, do danes. Z akcijo pa nadaljujemo!
HVALA vsem podjetjem in posameznikom, ki ste že pristopili k projektu in pomagali s finančno donacijo. Ostala podjetja vabimo, da ne spregledate prošnje za donacijo in da prispevate po svojih zmožnostih. Zahvaljujemo se tudi Restavraciji Separe in ga. Sladjeni Križaj, ki sta iniciatorja projekta.
Hvala, ker vam je mar in ker boste z vašo donacijo ljudem polepšali vsakdan!
https://www.rdecikrizljubljana.si/.../Projekt_TOPEL.../

ZAPOSLIMO

>> STROKOVNI_A SODELAVEC_KA ZA SOCIALNE PROGRAME IN HUMANITARNO POMOČ
Zaposlimo osebo, ki bo samostojno in v sodelovanju z ekipo sodelavk in sodelavcev RKS-OZ Ljubljana na dnevni ravni skrbela za področje socialnih programov in humanitarne pomoči. Več informacij: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/zaposlimo/

POMEMBNO: 
8. marec – Mednarodni dan žensk
Poslanstvo Rdečega križa je zagotavljati in krepiti človekovo dostojanstvo v vseh okoliščinah in situacijah. Čestitke in zahvala nešteto izjemnim ženskam, ki spreminjajo svet na bolje! Vsakdo lahko prispeva, da skupaj naredimo tiste korake, ki so potrebni za udejanjanje družbe z ničelno toleranco do nasilja. Za svet, kjer bo veljala enakopravnost, medsebojno spoštovanje in solidarnost.
20. 3. – Mednarodni dan sreče
21. 3. – Svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

Oglejte si tudi