Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Volivci dveh volišč bodo oddali glasove na drugi lokaciji

Na ponovljenem referendumu o drugem tiru, letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah in tudi na lokalnih volitvah jeseni bodo občani občine Dobrova – Polhov Gradec glasovali še vedno na 11 voliščih, kot do sedaj, vendar bosta dve imeli spremenjen sedež volišča.

Razlog za spremembo je uvedba 79.a člena Zakona o volitvah v državni zbor, saj je Ustavno sodišče Republike Slovenije z odločbo poseglo v navedeni zakon, ki po novem določa, da morajo od 1. februarja naprej biti vsa volišča arhitektonsko dostopna invalidom.

Po ugotovitvah državne volilne komisije več kot polovica volišč v Republiki Sloveniji tega pogoja ne izpolnjuje. Občinska volilna komisija pa je ugotovila, da sta v Občini Dobrova-Polhov Gradec dve volišči takšni, da niti s prestavitvijo v drug prostor ne omogočata dostopa invalidom, zato bo pri njiju potrebna sprememba lokacije. Volivci, ki so do sedaj volili na volišču v Kulturnem Domu Jakoba Trobca, bodo po novem dobili povabilo, da se udeležijo volitev na volišču v prostorih gospodinjske učilnice v Osnovni šoli Polhov Gradec, ki je dostopna iz parkirišča pred šolo, volivci, ki so prej volili v Kulturni dvorani zadružnega doma na Dobrovi, pa bodo po novem volili v prostorih avle v Osnovni šoli na Dobrovi, kjer je prav tako dostop omogočen iz glavnega vhoda šole. Na voliščih Brezje, Butajnova, Športni center Gabrje, Hruševo in Zalog - Setnik ostajajo volišča v istem objektu, vendar se selijo v druge prostore objekta, ki omogočajo dostop invalidom. Za volišče v Brezju se poskuša najti primernejši prostor, in sicer v neposredni bližini obstoječega volišča. V kolikor bo do spremembe prišlo že v letošnjem letu, bodo o spremembi volišča volivci pravočasno obveščeni, saj so postopki za spremembo sedeža volišča dolgotrajni. Po novem pa bodo tudi volivci zaselka Kurja vas svoj glas lahko oddali na volišču v Šentjoštu, kar je bila njihov dolgoletna želja.

S tovrstnimi rešitvami je občina tako zagotovila, da se volišča ne ukinjajo, saj je upoštevanje pogoja dostopnosti obvezujoče, sicer z določenimi stroški za ureditev klančin in ureditev nadomestnih prostorov.

Občina je sledila tudi predlogu Državne volilne komisije ter predlagala Okrajni volilni komisiji, da se za izvedbo volitev in referendumov, bodisi na državni ali na lokalni ravni, uporablja ista določitev območij in sedežev volišč ter si še naprej obojestransko nudijo pomoč pri zagotavljanju nemotene izvedbe vseh volilnih opravil. 

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi