Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

V Polhovem Gradcu se pleše že več kot 65 let

V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je bilo v Polhovem Gradcu ustanovljeno Kulturno umetniško društvo (KUD) Polhov Gradec. Učitelji, ki so leta 1956 prišli v Polhov Gradec, so v kulturno življenje Polhovega Gradca prinesli nov zagon. V okviru KUD-a, ki ga je vodila Mira Kraker, sta učiteljici Lili Bremec (kasneje poročena Založnik) in Vida Gostič za novoustanovljeno folklorno skupino postavili splet gorenjskih plesov.

Leta 1956 se je tako začela folklorna dejavnost na Polhograjskem, ki traja še danes.

Od leta 1999 naprej v Polhovem Gradcu neprekinjeno deluje Folklorna skupina Grof Blagaj. Kar nekaj plesalcev se je s prvimi folklornimi koraki srečalo že v osnovni šoli in kasneje v Folklorni skupini Polhov Gradec. Skupino je do leta 2001 vodila Mojca Bizjak Čamernik, naprej pa Anita Kobe, ki skupino vodi še danes.

Folklorno skupino Grof Blagaj sestavlja 9 poročenih parov, ki plešemo ob zvokih harmonike Marka Buha in pod taktirko Anite Kobe. Zaradi neugodnih zdravstvenih razmer skupina leta 2020 ni izvedla letnega koncerta ob 20 letnici delovanja. To pa se bo zgodilo letos 22. in 23. aprila v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu ob 23-letnici delovanja.

V sodelovanju z Ivanom Hudnikom in drugimi zunanjimi sodelavci bomo pripravili dobrodelni koncert »Dva novčiča«. Vabljeni vsi, ki vas ples, pesem in igra ne pustijo ravnodušne. Skupaj z vami bomo praznovali in obenem naredili nekaj dobrega.

Več o Folklorni skupini Grof Blagaj boste lahko prebrali v naslednji številki Našega časopisa.


FS Grof Blagaj


Oglejte si tudi