Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Upokojenci v Beli krajini

Že v prejšnjem članku sem obljubil 6. letošnji izlet. Peljali smo se do Metlike, se okrepčali s kavo, čajem. Smo v zimskem obdobju in je to, verjemite, kar »pasalo«.
Najprej smo se ustavili v  Kambičevi galeriji v Metliki. V njej se je aprila 1920  rodil zdravnik otorinolaringolog dr. Vinko Kambič. Doktor splošne medicine je postal v Zagrebu leta 1947. Umrl je 24. novembra 2001 v Ljubljani, pokopan pa je v Metliki. Napisal je več kot 200 znanstvenih in strokovnih razprav za študente medicine. Prejel je Kidričevo nagrado, Zoisovo nagrado za življenjsko delo, bil pa je tudi nosilec številnih visokih državnih odlikovanj. Njegova soproga je bila operna pevka, sopranistka Vilma Bukovec. Ves povojni čas je bila ena glavnih sopranistk Opere in baleta SNG Ljubljana. Pela je tudi na vseh gostovanjih ljubljanske opere v tujini. Kot solistka je bila redna gostja številnih odrov v Belgiji, Bolgariji, Češkoslovaški, Egiptu, Franciji, na Kitajskem, Poljskem, v Romuniji, Sovjetski zvezi, Španiji. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja doma in v tujini, med drugimi  Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju opernega pevskega poustvarjanja. Čeprav je bil akademik Kambič do konca življenja v celoti predan medicini, je prosti čas posvetil umetnosti, predvsem ga je navduševala likovna. Bil je velik poznavalec, zbiratelj del slovenskih slikarjev in kiparjev. V galeriji je zbiral slike, kipe, slike na steklo, skrinje, ure, stilno pohištvo. Vse to sta s soprogo s hišo vred donirala občini Metlika. 

Sledil je sprehod po zanimivem mestnem jedru z ogledom znamenitosti. Kar precej časa je preteklo od naše osnovne šole in več vedeti ne škoduje, zato smo v šoli Brihtna glava v Radovici na zanimiv in duhovit način spoznavali kulturno in naravno dediščino Bele krajine. Stroga tovarišica učiteljica nas je s palico v roki in klečanjem v kotu na koruzi spravila v red. Kaj si mislite, kako pa je dandanes? Na koncu šolske ure smo vsi priletni učenci prejeli »IZPRIČEVALO« kot dokaz, da smo osvojili osnovno znanje o deželici belih brez na sončni strani Gorjancev. Ni kaj, zelo zanimivo! Tudi vedenje je ocenjevala, tako da smo se je kar malo bali.
Izdatno, pristno kosilo – Martinova pojedina nas je pričakala na kmečkem turizmu Bajuk. Gospodar nam je postregel z več vrstami novega vina. Povedal nam je, da ga je sv. Martin že obiskal in "požegnal" metliško črnino. Povabil nas je tudi v krasno vinsko klet. Za veselo razpoloženje nam je igral drugi Bajuk (baje je teh priimkov v Metliki kar malo morje). Vsaj moje skromno mnenje je, da nam je bilo lepo! Hvala lepa vsem udeležencem izletov v 2017!  Nasvidenje v letu 2018!

 

Lado Nartnik

Oglejte si tudi