Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

S kupico nazdravili 19-letnici delovanja

V Kulturnem domu Jakoba Trobca je v soboto, 13. aprila, Folklorna skupina Grof Blagaj pripravila celovečerni koncert, na katerem se je predstavila z ljudskimi plesi in pesmimi. Večer so obogatili še ljudski pevci ter javna predstavitev zbornika Domači kraji, povezovalna igra pa je poskrbela za smeh in veselje.
Polnoletnost je v življenju vsakega poseben mejnik. Folklorna skupina Grof Blagaj jo je obeležila lani, zato si je letos dovolila nazdraviti in svojemu letnemu koncertu dala naslov Primi bratec kupico. Na račun kupice in njene vsebine je bilo tokrat slišanih mnogo šal, peripetij, morda celo osebnih izkušenj, ki so jih folkloristi skupaj z vaškim posebnežem Poldetom zares doživeto uprizorili. S sedežev obiskovalcev v dvorani je bilo vse skupaj slišati in videti zelo zabavno, a če in ko se znajdemo v drugačni vlogi, je razpoloženje lahko povsem drugačno. Da so se obiskovalci prepoznali v mnogih likih, je bilo moč občutiti, saj je dvorana zaradi nasmejanih gledalcev kar poskakovala, vzdušje je bilo zares prešerno.
Sicer pa sta bila tudi to pot v ospredju ples in pesem. Folkloristi so v vseh teh letih izurili korake, zato so pred domačim občinstvom nastopili sproščeni in nasmejani, kar je prevzelo pozornost, tudi če je kakšna noga stopila v napačno smer. Zopet so pokazali nekaj plesov oziroma zgodb Gorenjske, Dolenjske, Štajerske ter domače pokrajine in jih združili v splete. Vselej pa jih je spremljala pokrajini primerna narodna noša. Posebne pozornosti so bile deležne figure solistov, na primer moških, ki so uspešno izvedli zvezdo ter ples para z majolko na glavi, ki ne le da je dokazal, kako pomembna je v plesu drža, pač pa je na simboličen način vpletel majolko v temo večera. Prav njej in vincu je bilo posvečenih nekaj znanih in manj znanih ljudskih pesmi, ki so jih zapeli ljudski pevci iz Račne. Gledalci so plesalce in pevce spremljali z bučnimi aplavzi.

Večer je bil namenjen tudi predstavitvi četrte številke zbornika Domači kraji. Njegovo bogato in zanimivo vsebino, predvsem iz zgodovine naših krajev in ljudi, je strnila urednica Milka Bokal, ki je svoj nagovor zgovorno zaključila: »Naj nas greje zavest, da so naši kraji lepi, da imamo bogato kulturno dediščino in da jo je treba ohraniti zanamcem.« Pester program je bil zaradi bogatih vsebin tako hitro pri koncu. Zaključil se je tematiki primerno – z dvignjeno kupico moških članov skupine in praznim sodčkom ter opozorilom o zmernem oziroma zdravem uživanju alkohola. Skladno s tem so bili obiskovalci po zaključku povabljeni na druženje ob kozarčku soka ter prigrizku. Gostitelji pa niso pozabili povabiti na naslednji letni koncert, ko bodo 18. in 19. aprila 2020 obeležili slavnostno 20-letnico delovanja. Slišati je, da se že pridno pripravljajo, tako da si lahko obetamo še en nepozaben večer ljudske pesmi in plesa.

 
Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi