Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Gregorčki zaplavali po Božni

V okviru društva Lep je dan je 9. marca pri Pograjskem domu potekalo 4. spuščanje gregorčkov v Božno, s čimer so ponovno obudili tradicijo in tudi uradno pozdravili pomlad.
Čeprav smo mnogi tisto pravo zimo letos pogrešali, pa je nikakor ne bi želeli prestaviti v čudovite pomladne dni, ko se daljša dan in je sonce vse močnejše. Tako smo tudi letos veseli prišli pozdravit pomlad in po stari slovenski navadi vrgli luč v vodo.
Na soboto, pred praznikom svetega Gregorja smo se zbrali pri Pograjskem domu ob reki Božni in sprva prisluhnili programu, ki so ga pripravili člani društva Lep je dan s pomočjo mladih nadobudnih šolarjev. Otroci so s plesom in recitacijo obogatili in popestrili dogodek ter s svojo razigranostjo in igrivostjo pričarali pravo pomladno vzdušje. Sledilo je povabilo k skupnemu spuščanju gregorčkov v vodo. Osvetljene ladjice, hišice in druge umetniške stvaritve so bile izdelane iz naravnih materialov – papirja, kartona in lesa. Zanimivo je bilo opazovati, tako otroke kot odrasle, ki so se trudili, da je njihov gregorček zaplul in mu s kamenji ali palicami pomagali, da se je izognil oviram ter pot nadaljeval s tokom Božne. Dogodek, ki vsako leto privabi lepo število obiskovalcev se je zaključil z druženjem ob prigrizku in pijači, ki so ga pripravili člani društva.

 

Fotografija in besedilo: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi