Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Obnova sv. Lovrenca z vztrajnostjo in pogumom zaključena

Ste se že kdaj na poti iz Ljubljane proti domu uzrli na Polhograjsko goro in se morda vprašali, kaj je pred stoletji navdihovalo ljudi in kje so našli moč in energijo, da so na tej vzpetini zgradili svetišče posvečeno sv. Lovrencu.

Cerkev sv. Lovrenca je ustvarila neizmerna volja ter močna vera, ki nas spodbuja še danes. Tudi danes za to svetišče skrbijo človeške roke. Cerkvica, ki stoji na višini 824 m, je bila zlasti v letih 2015 in 2017 deležna korenite prenove. Obnovljen je bil zvonik, zamenjana stara in dotrajana kritina, nameščena so bila nova polkna in prepleskan zvonik. Na ostrešje zvonika so bile nameščene še sončne celice, ki poganjajo sistem za razsvetljavo, prav tako pa sončna energija poganja tudi cerkvene zvonove. Tako se ohranja svetišče in s tem kulturna dediščina številnih generacij pred nami.

Obnovitvena dela so bila zahtevna, saj je bilo treba ves material s pomočjo številnih prostovoljcev in obrtnikov iznajdljivo, predvsem pa peš prenesti na vrh Gore. Kljub težkemu in napornemu delu v vseh vremenskih razmerah dobre volje ni zmanjkalo. Ob zaključku del smo bili predvsem hvaležni, da so dela potekala srečno. Po zaključku obnove pa so ostali odprti še računi za stroške materiala in dela obrtnikov. Počasi, a vztrajno, smo dosegli tudi ta vrh in s koncem preteklega leta zaprli tudi finančni del obnove.

Vaščani in ključarji bi se prav vsakemu in vsem iskreno zahvalili za sodelovanje, pomoč, opravljeno delo, zlasti pa tudi za številne darove, da smo to zahtevno obnovo pripeljali do zaključka.  Ob tem pa naj gre iskrena zahvala tudi našemu župniku Bogdanu Oražmu, ki nas je vseskozi spodbujal, usmerjal in opogumljal.

Vsak pogled ali obisk Gore in svetišča sv. Lovrenca naj nas spomni na to, da skupaj zmoremo nepredstavljivo. Četudi je pot kdaj pa kdaj tudi strma in naporna, a z vztrajnostjo, pogumom, dobro voljo, sodelovanjem in blagoslovom se je vredno skupaj truditi za dobro. Hvala!

 

Ključarji in vaščani, zapisala Ana Oblak

 

Oglejte si tudi