Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Preventivna akcija Pešec, bodi viden, bodi previden

V ponedeljek, 21. oktobra, je na ploščadi pred OŠ Dobrova potekala prometno-preventivna akcija Pešec, bodi viden, bodi previden.
Svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu Občine Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju z  Agencijo Republike Slovenije za varnost v prometu (AVP) in Policijo želel opozoriti na nevarnosti, s katerimi se srečujemo vozniki avtomobilov, pešci in ostali udeleženci v prometu. Prav pešcem je bila akcija še posebej namenjena, tistim najmlajšim in starejšim, saj so ti v prometu najbolj ogroženi. Za občane so organizatorji dogodka pripravili več demonstracijskih naprav: vstopili so lahko v šotor Vidko, se stehtali na naletni tehtnici, ki prikazuje naletno težo posameznika pri hitrostih 50 in 90 km/h, ter preizkusili alkoset. Ta je posamezniku omogočil, da je nosil očala, ki simulirajo alkoholiziranost oziroma zmanjšane sposobnosti zaradi vpliva močnih zdravil v kombinaciji z drogami, na krajšem poligonu. 

 

Največ pozornosti je pritegnil Vidko, šotor, v katerem se je vsakdo lahko sam prepričal, kako pomembna je uporaba odsevnih teles, kadar smo v vlogi pešca. Ob vstopu v šotor nas je zajela tema, v njej so se lesketale le tri kresničke, ki so namigovale, da pred nami stojijo trije pešci. Ko je sodelavec AVP s svetilko posvetil pred seboj, smo se o tem lahko prepričali. Vestna tričlanska družina se je opremila z odsevnimi telesi ter tako poskrbela, da je bila vidna. Šele ko je luč posvetila v vse kotičke šotora, smo opazili še nekaj – še četrtega pešca, ki ga zaradi temnih oblačil in odsotnosti kresničke ni videl prav nihče. Lekcija o tem, da lahko le ugibamo, ali bi v primeru, da bi se taka situacija ponovila na pravem pločniku, voznik četrtega pešca opazil dovolj zgodaj, da bi se mu izognil, je vsem obiskovalcem akcije zagotovo ostala v spominu. Da pa bi se obiskovalci preventivne akcije na novo pridobljenega znanja spomnili tudi v vsakodnevnem življenju, so vsi prejeli odsevne predmete, kot so odsevni trakovi in kresničke, ter letake, ki opozarjajo na varno udejstvovanje v prometu. (nč)

Oglejte si tudi