Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Praznik naše občine in države

Polhov Gradec, 21. junij - V večnamenski športni dvorani pri Osnovni šoli Polhov Gradec je potekala slovesnost, s katero je tudi letos občina Dobrova – Polhov Gradec obeležila občinski praznik, dan državnosti ter podelila priznanja in grbe najbolj zaslužnim občanom.
"Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočakat dan, ko, koder sonce hodi, prepir iz svéta bo pregnan, ko rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak!" z lepo odpeto slovensko himno v izvedbi Neže Kralj se je pričela slovesnost, s katero je občina Dobrova – Polhov Gradec obeležila praznovanja – občinski praznik, katerega rojstni dan smo praznovali prav na ta dan ter dan državnosti, ki obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili namreč sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, je uvodoma spomnila množico obiskovalcev prikupna povezovalka programa, ki smo jo na tovrstnih prireditvah pri nas že vajeni, Bernarda Žarn. Za tem pa na oder povabila našo prihodnost – folklorno skupino Osnovne šole Dobrova, ki je v prostor prinesla pesem in ples, s tem pa radost nad slovensko kulturno dediščino.

Slavnostni govornik župan Franc Setnikar je v nagovoru izpostavil prav pomen veselja: "dva pomembna praznika imamo, zato imamo razlog za veselje." Vsem se je zahvalil za soustvarjanje občine, v kateri živimo ter čestital najbolj zaslužnim, ki bodo danes posebej nagrajeni. Priznanje občine za izkazano prizadevnost na različnih področjih delovanja so prejeli: Kristian Laznik, Eva Marija Sečnik, Maja Železnikar, Tone Koprivec, Gaja Malovrh, Bogdan Oražem pa je prejel zlati znak Občine Dobrova – Polhov Gradec, in sicer za dolgoletno skrb pri ohranjanju kulturne sakralne dediščine v občini ter prispevek k ugledu in razvoju občine.

Prijeten kulturni program se je nadaljeval s čutečo poezijo naše domače pesnice Katarine Tominec. Splet plesov, pesmi in vriskov v izvedbi folklorne skupine Grof Blagaj je poskrbel za dobro voljo, vinska kapljica, tokrat na glavi spretne folkloristke, pa je vsaj za trenutek pognala strah po žilah. Kulturni del programa se je zaključil s točko glasbenega tria. Tako je letošnja občinska prireditev spletla besede, misli, ples in pesem vseh stilov, žanrov in tradicije. Raznovrstnost je bogatila in povezovala tokratni večer, v katerem je vsak izmed številnih obiskovalcev, mlajše in starejše generacije, našel košček lepega zase.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

 

Kristian Laznik, priznanje občine na področju gasilstva - je član PGD Polhov Gradec že od 1993, odlikujejo ga strokovnost, zanesljivost ter prizadevnost, s svojim delom pa skrbi za sistem zaščite in reševanje tudi izven meja svojega gasilskega društva. V zadnjih 5 letih je sodeloval na kar 60 intervencijah, pri 25 celo kot vodja intervencije, ključni člen poveljstva PGD Polhov Gradec, odigral je pomembno vlogo tudi v komisiji za nabavo novega gasilskega vozila, ki je pripomoglo k razvoju celotnega društva.

 

Eva Marija Sečnik, priznanje občine na področju društvenega življenja - je članica društva upokojencev Dobrova že od leta 2001, večino časa tudi aktivna članica upravnega, zadnja leta nadzornega odbora društva. Zavzeto sodeluje pri različnih društvenih aktivnostih, pomaga pri organizaciji in pripravi srečanj ter njihovi izvedbi. Svojo srčnost in človečnost pa kaže z obiskovanjem starejših in bolnih članov društva. Je zgled in spodbuda za druge člane društva, s čimer se društvo utrjuje tudi v širšem družbenem okolju.  

 

Maja Železnikar, priznanje občine na področju športa in plesa - je predana plesu ter na področju jazz-baleta dosega odlične rezultate. Pri svojih 14. letih je že svetovna, evropska in večkratna državna prvakinja ter zmagovalka svetovnega pokala. V svoje treninge vloži veliko truda in energije ter uspešno usklajuje plesne ter šolske obveznosti, s tem pa je izreden zgled vsem mladim. 

 

Tone Koprivec, priznanje občine na področju društvenega življenja - je eden izmed ustanovnih članov Turističnega društva Briše ter vseh 26 let eden najbolj aktivnih članov. 8 let je deloval kot predsednik društva, bil je podpredsednik ter član upravnega odbora. S svojim čutom za organizacijo ter ohranjanje kulturne dediščine vsako leto aktivno pripomore k idejni zasnovi ter izvedbi Dneva pod Lovrencem, ki je ena največjih turističnih prireditev v občini. Poleg tega je dejaven še na mnogih drugih področjih v občini - bil je predsednik vaške skupnosti Briše, poje v dveh pevskih zborih ter poskrbi za marsikateri projekt. V delo uspešno vključuje mlade ter tako zagotavlja, da bodo tudi mlajše generacije sledile njegovi poti ter prevzele čut za soljudi, skrb za skupnost ter željo po sodelovanju z vsemi krajani.

 

Gaja Malovrh, priznanje občine na področju športa in plesa - je 18-letnica, ki se že od 6. leta ukvarja s športom. Po ritmični gimnastiki se je lotila plesa; najprej hip hopa, nato pa rock'n'rolla, v katerem zdaj dosega odlične rezultate. Skupaj s soplesalcem se na skoraj vseh mednarodnih tekmovanjih uvrščata v finale in na mnogih posegata po najvišjih mestih. Kot rezultat odličnih nastopov sta bila skupna zmagovalca svetovnega pokala za leto 2018 in s tem premagala vso svetovno konkurenco. Prav tako sta osvojila naslov državnih prvakov in naslov zmagovalca Pokala Slovenije. Na koncu lanske sezone sta nastopila na sprejemu Športnik leta v Predsedniški palači, kjer sta se Gaja in Jaka kot prva plesalca podpisala na predsednikovo zastavo slavnih.

 

Bogdan Oražem, zlati grb občine za dolgoletno skrb pri ohranjanju kulturne sakralne dediščine v občini ter prispevek k ugledu in razvoju občine - župnijo Polhov Gradec vodi že enaindvajset let, v zadnjih letih pa soupravlja tudi župnijo Črni Vrh. V tem času je v župniji in širše v naši občini s svojo energijo in povezovalno vlogo pustil vidne sledi. Njegova skrb se poleg duhovnega področja odraža tudi na področju ohranjanja sakralne dediščine – na obnovljenih cerkvah, podružnicah, znamenjih, župnišču v polhograjski župniji ter na obnovljenem baročnem oltarju župnijske cerkve v Polhovem Gradcu, ki je dragoceni kulturni spomenik širšega pomena. Gospod Oražem je zelo dejaven tudi na kulturnem področju kot član duhovniškega okteta Oremus, s katerim je ime naše občine ponesel širom po svetu. Zavzeto sodeluje pri negovanju spomina na pomembne osebnosti naših krajev, kot sta skladatelj Paul Sifler in misijonar Jakob Trobec, po čigar poteh Severne Amerike je v lanskem letu popeljal župnijske romarje. Pri spodbujanju dobrodelnosti med ljudmi že vsa leta uspešno povezuje naše kraje z revnimi afriškimi državami, posebej z Madagaskarjem, kjer deluje misijonar Janez Krmelj. Tudi tja je že organiziral župnijsko romanje. Izredno vpet je tudi v organiziranje dejavnosti za mlade. V župniji je vzpostavil poletne oratorije z več kot 100 udeleženci, pri tem pa neguje tradicijo kraja in povezuje tiste, ki znajo, s tistimi, ki se učijo. Odlično povezuje številne skupine, posebej pa mladino, preko župnijskih izletov, smučarskih in kolesarskih romanj, raznih srečanj in drugih dejavnosti. Za boljše medsebojno poznavanje je uvedel farni dan, ki je danes postal že tradicija. Na duhovnem področju je v župniji začel z zakonsko skupino, biblično skupino in skupino za moške. Podpira številne pevske zbore, dramsko skupino, sodeluje z gasilci, lovci, obrtniki, upokojenci, planinci – vse s ciljem boljšega povezovanja in prijaznega sobivanja občanov ne glede na prepričanje. Gospod Bogdan Oražem povezuje vse, ki se trudijo negovati kulturo in tradicijo v kraju in občini, preko župnijskega glasila pa širi glas o dogajanju v kraju in občini tudi preko lokalnih meja. V enaindvajsetih letih je s svojim delom v naših krajih trajno zaznamoval življenje tako na duhovnem, kulturnem in materialnem področju. S svojo povezovalno vlogo in spodbudo je dosegel, da je življenje v kraju in občini prijaznejše in lepše.

Oglejte si tudi