Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Postaja občina celovita turistična destinacija?

Občina Dobrova - Polhov Gradec je lani skupaj s partnerji na področju turizma naredila velik preskok, in sicer s prvimi registriranimi nastanitvami ter novim turističnim produktom Polhov doživljajski park, ki v občino dnevno privablja obiskovalce.
Turizem zagotovo igra pomembno vlogo pri razvoju občine Dobrova - Polhov Gradec. K temu močno prispevajo kulturna dediščina, krajina, naravne lepote in geografske značilnosti, kot na primer bližina glavnega mesta. Najpomembnejša pri vsem tem pa je politika razvoja občine Dobrova - Polhov Gradec, ki v turizmu vidi velike priložnosti in mu zato namenja veliko pozornost. V preteklih letih je izvedla številne aktivnosti, tako v smeri promocije lokalne hrane in razvoja produktov kot razvoja turistične ponudbe. Med bolj odmevnimi so: ureditev tržnice pred Intersparom; lastna blagovna znamka Dobrote Blagajeve dežele; cula dobrot Blagajeve dežele – izvirni kulinarični spominek z lokalnimi dobrotami, pridelanimi na naših kmetijah na tradicionalni način; program Čaj z grofom Blagajem;  kulinarični produkt Dobrote Blagajeve dežele, s katerim so se uvrstili med finaliste akcije Slovenia's hidden gems, ki jo vodi Radio SI; vključitev v sistem Zelene sheme slovenskega turizma, zasnovan na mednarodnih standardih, v okviru katerega se ocenjuje 100 meril na šestih tematskih področjih, in pridobitev bronastega znaka Slovenia green; izobraževanja in delavnice za pridelovalce lokalne hrane, ponudnike storitev, malih obrtnih izdelkov; z evropskimi sredstvi obnovljena Hiša v grajskem parku, kjer je zdaj prostor za razvoj turistične ponudbe in prodajo pridelkov in izdelkov lokalnih ponudnikov. Lani pa je občina skupaj s partnerji naredila velik preskok, in sicer na področju nastanitev ter novega turističnega produkta Polhov doživljajski park, ki je konkretno pomnožil število turistov v občini.

Park je oktobra obiskalo povprečno 30 oseb na dan

Polhov doživljajski park, ta pomembna turistična pridobitev je zaživela konec junija in od takrat z lesenimi kipi živali, doživljajsko-interpretacijskimi točkami, didaktičnimi elementi, knjižico in tematskimi vodenji privablja družine, vrtce in šolo iz cele Slovenije. Od tedaj pa do sredine oktobra je park obiskalo več kot 2.120 obiskovalcev, od tega sta bili dve tretjini družinskih ogledov in 25 ogledov organiziranih slovenskih skupin. S prevodom slikanice in knjižice pa se pričakujejo tudi obiskovalci iz drugih držav. S pomočjo Turizma Ljubljana in gostilne Pratkar se je doživljajski park uspešno predstavil v Ljubljani, na razstavnih panojih na Krakovskem nasipu. Projekt v pretežni meri sofinancirajo s pomočjo evropskih sredstev. Poleg urejenega parka je KUD Dobrova in Glasbene šole Emila Adamiča pripravilo tudi dramsko uprizoritev zgodbe Polh in Gradec.

 

Avgusta registriranih 633 nočitev

Na območju občine lani še niso beležili nastanitev, avgusta letos pa je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije registriranih kar 633 nočitev v namestitvenih kapacitetah osmih ponudnikov s skupaj 49 ležišči. Kraje v občini so letos obiskali gostje iz 42 držav, med katerimi so na prvem mestu gostje iz Italije, 13 %, na 2. mestu so Nizozemci, 8 % in na tretjem Francozi, 7 %.

 

Izzivi za naprej

Ustvarjalci turizma so poleg občine predvsem vsi občani oziroma lokalno prebivalstvo, zato ideje in programi nastajajo vzajemno. Že letos skupaj pripravljajo nadgradnjo blagovne znamke Dobrote Blagajeve dežele z destinacijsko znamko, saj želijo celovito pristopiti k povečanju prepoznavnosti območja. Naslednji izziv letošnje zime je oblikovati kratke turistične programe in nekajurna doživetja, kot so restavratorske delavnice, delavnice peke kruha v krušni peči, izdelovanja lesenih predmetov, preizkušanje domačih kuharskih receptov, ogled proizvodnje domačega sira, predstavitev čebelarstva z degustacijo lokalnih vrst medu, vodene izlete po Polhograjskem hribovju in druge, kjer si bodo občina kot organizator in lokalno prebivalstvo kot nosilci različnih dejavnosti ponovno podali roko. Izredno pomemben izziv pa je tretji – ureditev prve slovenske zvočne planinske poti Zven zaklete grofice, ki bo vodila na Gradišče. Z njo se na inovativen način povezujeta zgodba Emila Adamiča in povest o Zakleti grofici. Pri uresničitvi te ideje bodo občini priskočili na pomoč planinci in učenci OŠ Dobrova ter Evropa, saj se za ureditev te zvočne planinske poti pričakuje pridobitev evropskih sredstev.

 

Nadja Prosen Verbič
Fotografije: občinski arhiv

Oglejte si tudi