Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prvi korak do obnove dela grajskega kompleksa

Dobrova, 21. december - Občinski svet Občine Dobrova – Polhov Gradec je na svoji 16. seji sprejel tudi sklep o pridobitvi neodplačne stavbne pravice za dobo trideset let na zemljišču znotraj grajskega kompleksa, kar pomeni prvi korak na poti obnove Pristave.

Razvojni program občine za obdobje 2012 – 2022 v okviru obnove kulturne dediščine, predvideva tudi obnovo Pristave, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Z obnovo objekta želi izboljšati videz, s tem pa oživiti kulturne programe in prostor narediti še privlačnejši za obiskovalce. A za izvedbo revitalizacije Pristave občina potrebuje pravno podlago, s katero izkazuje pravico graditi. Dostop do Pristave je namreč v lasti države, vendar pa se nahaja na območju občine, ki je skladno z Zakonom o lokalni samoupravi in Statutom občine pristojna oziroma dolžna pospeševati razvoj – tako na področju kulture kot na gospodarstva.

Po mnenju strokovnih služb mora zato občina pridobiti stavbno pravico, ki se jo lahko skladno z določili stvarnopravnega zakonika podeli največ za 99 let. Občinski svet je tako dal županu Francu Setnikarju zeleno luč, da v imenu Občina Dobrova- Polhov Gradec skupaj z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, pripravi, uskladi in podpiše Pogodbo o neodplačni stavbni pravici za dobo trideset let (na zemljišču parc. št. 117/4).

 

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi