Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Občina odprta za nadgradnje omrežij in baznih postaj

Občinski svet občine Dobrova - Polhov Gradec je na svoji 11. redni seji med drugim sprejel načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v občini, skladno s tem pa je bil seznanjen z že izvedenimi izboljšavami na telekomunikacijskem omrežju in pri gradnji baznih postaj na območju občine v preteklem letu.

Občina Dobrova - Polhov Gradec se zaveda, da tehnološke nadgradnje in izboljšave, ki jih dnevno koristimo in brez katerih si danes življenje le stežka predstavljamo, zahtevajo ustrezen sistem za uporabo in dostop. Zato se je lani lotila pogovorov o oblikovanju konzorcija štirinajstih gorenjskih občin, ki bi skupaj kandidirale za evropska kohezijska sredstva, in sicer za razvoj odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. S tem pa nikomur od zainteresiranih ponudnikov ne onemogoča, da na območju občine začne s prenovo širokopasovnega omrežja. Prizadeva si tudi za nadgradnjo obstoječega telekomunikacijskega omrežja in postavitve novih baznih postaj, ki jih je v lanskem letu zraslo kar nekaj.
Načrt razvoja širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v občini Dobrova - Polhov Gradec, ki ga je izdelalo podjetje Eurocon, je občinski svet na seji soglasno potrdil, s tem pa tudi začrtal razvoj širokopasovne infrastrukture, ki je pripravljena na podlagi analize potreb končnih uporabnikov, stanja občinske javne infrastrukture, načrtovanja investicij in mapiranja belih lis. To bo ne glede na potek dogodkov osnovni razvojni dokument, ki sledi cilju, da občina do leta 2020 zagotovi širokopasovni dostop do interneta s hitrostjo najmanj 100 Mb/s vsaj 98 odstotkom gospodinjstev, kar predvidevajo tudi že sprejeti akti na ravni Evropske unije in Slovenije.

V tej luči že izboljšujejo telekomunikacijsko omrežje ter gradijo nove oziroma nadgrajujejo bazne postaje na območju občine, o čemer so bili svetniki, kot že omenjeno, seznanjeni na občinski seji.
Lanskega aprila je bil posodobljen mobilni del omrežja z nadgradnjo obstoječe bazne postaje na Brišah pri Polhovem Gradcu, in sicer z LTE-tehnologijo prenosa. Gre za mobilno omrežje LTE/4G Telekoma Slovenije, ki uporabniku omogoča hitrejši prenos podatkov, in sicer do 150 Mb/s v smeri proti uporabniku ter do 50 Mb/s v smeri od uporabnika k omrežju, odvisno od kakovosti radijskega signala. Prav tako je bilo posodobljeno telekomunikacijsko omrežje na območju naselij Log pri Hrastenicah in Hrastenice, in sicer so postavili TK-napravo, ki zagotavlja širokopasovne storitve do 50 Mb/s. Na področju Podsmreke, kjer poteka kabelska kanalizacija, pa trenutno kabel nadomeščajo z optičnim omrežjem FTTH, ki bo bistveno izboljšal širokopasovne storitve za tamkajšnje prebivalce. V lanskem letu je bila postavljena bazna postaja Simobil na Črnem Vrhu, v gradnji pa je trenutno še bazna postaja na Setniku. V povezavi z gradnjo bazne postaje na Butajnovi pa so se zadeve zapletle zaradi predlagane lokacije, zato je bil sklican tudi zbor krajanov, še vedno pa potekajo usklajevanja in dogovori, ki bi morali prinesti najprimernejšo rešitev, ki bi bila po godu večini tamkajšnjih prebivalcev.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi